Dr. Čubelić: „Borit ćemo se za našu bolnicu“

Dr. Sandra Ćubelić
Dr. Sandra Ćubelić
Dr. Sandra Čubelić

Završen je “Masterplan hrvatskih bolnica” kojeg je izradila francuska konzultantska tvrtka „Conseli Sante Sophreco“ čime će započeti reforma bolničkog sustava u zemlji. Reforma podrazumijeva racionalizaciju akutnih ležećih kapaciteta, snažan razvoj dnevnih bolnica, povećanje kapaciteta za produljeno liječenje, formiranje regionalnih i nacionalnih mreža bolničke skrbi. Ravnateljica Opće bolnice Gospić Sandra Čubelić kaže kako je upoznata sa smjernicama tog projekta koji u planu ima smanjenje broja ležećih mjesta kroz sljedeće tri godine.

„Dr. Darko Milinović je na Županijskoj skupštini vizionarski rekao da kad bi se master plan primijenio u potpunosti, naša bolnica bi 2016. godine imala 50 kreveta manje, što bi zaista imalo negativne reperkusije na zdravstveni sustav u županiji jer je naša županija najstarija, naseljena sa starijim stanovništvom, a nemamo još uvijek palijativnu skrb za koju se također borimo, imamo 130 km autoceste, bolnica je geostrateški vrlo bitna i za ovu županiju bilo bi pogubno da se ugasi. Mi u bolnici, zajedno sa županijom kao osnivačem, argumentirano smo se borili za opstanak što većeg broja bolničkih postelja iz navedenih razloga i nadamo se da će naša borba u konačnici biti i uspješna. Činjenično stanje je da će se postelje prenamijeniti, što znači da će one biti akutne, kronične i palijativne, ali u svakom slučaju ostanak broja postelja podrazumijeva i ostanak stanovništva i radnika na ovom području. Ne manje važan je i podatak da sada u bolnici radi 250 ljudi, kaže ravnateljica OB Gospić Sandra Čubelić.

Nastavak ispod oglasa

Nada se da do smanjenja od 50 kreveta neće doći, za što se poduzimaju određene radnje jer bi to bilo pogubno za bolnicu. Kroz par godina, ako ne i prije, ako bi se taj master plan primijenio bez konzultacija s bolnicom, došlo bi do gašenja bolnice“ – kaže dr. Čubelić.

dr. Sandra Čubelić
dr. Sandra Čubelić

„Mi smo uvijek bili manje atraktivno mjesto za život u odnosu na velike gradove, tako da kad je riječ o Gospiću, on je često bio prolazna stanica za neke liječnike, no s druge strane kako netko ode, tako netko i dođe. Nije lako imati kompletan kadar koji je potreban, u nekim službama smo kompletirani, a u nekima se trebamo kompletirati. Lijepa je vijest da imamo i četiri mlada liječnika koji će uskoro krenuti na specijalizacije potrebne za ovu bolnicu dok su neki liječnici otišli jer su našli zaposlenja u  gradovima iz kojih potječu. U proteklom razdoblju, dok je dr. Milinović bio ministar i kad su napravljene financijske procjene koliko kojoj bolnici treba za opstanak, mi smo imali na mjesečnoj razini možda i 700.000 kn više nego sada. Sad  nam HZZO više od godinu dana isplaćuje praktički 500.000 kuna manje nego što su naše potrebe. Mi smo sa našom županijom i Upravnim vijećem napravili rezove, smanjenja i uštede, no ipak nam na mjesečnoj razini nedostaje 400-500 tisuća kuna zbog čega nas se gura u dug koji će do kraja godine biti 10 milijuna kuna.Naša je bolnica lijepa i uredna, tako kažu pacijenti, imamo sve što je čovjeku potrebno da obavi,  uvažavajući činjenicu da je to bolnica III. kategorije, izvrsno smo opremljeni i ne treba zaboraviti da je sve to učinjeno za vrijeme dok je ministar bio dr. Darko Milinović. Tad smo dobili magnetsku rezonancu, prošle godine smo se proširili uz pomoć LS županije i kupili CT uređaj kojeg se zapravo ne može postidjeti ni jedna klinika, tu su ultrazvučni aparati i to je u stvari aparatura koja kod nas praktički radi 24 sata i vikendom. U Gospić dolaze obaviti preglede pacijenti iz cijele Hrvatske i to je naš veliki doprinos hrvatskom zdravstvu. Kad je riječ o listi čekanja, tu većih problema nema, mi praktički narudžbe kroz dva mjeseca riješimo za 90 posto, a ovaj trenutak praktički i nemamo liste čekanja. Želimo proširiti stručni rad, veliki je broj promjena u zdravstvenom sustavu, a kako nemamo bolnicu koja nam je bliža od 80 km, funkcionalno se povezujemo sa zadarskom bolnicom“ – kazala je ravnateljica OB Gospić Sandra Čubelić.

Dražen Prša

-
Dr. Čubelić i ministar Ostojić