Dr. Darko Milinović: Općina Plitvička Jezera u mnogo čemu je odličan primjer!

Općina Plitvička Jezera obilježava 20. godinu postojanja i blagdan Svetog Jurja, Dan općine. Dvorana Srednje škole Plitvička Jezera u Korenici bila je za današnju svečanu sjednicu Općinskog vijeća posebno uređena, upravo kako i dolikuje obilježavanju druge dekade općine koja je stasala nakon svršetka Domovinskog rata. Sjednicu je nazočnošću uveličao saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr.  Darko Milinović, u ovoj prigodi i osobni izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Radost obilježavanja Dana Općine Plitvička Jezera došli su podijeliti članovi Općinskog vijeća, zamjenik župana Nikola Lalić, predstavnici poduzeća i ustanova, načelnici i izaslanstva mnogih općina, predstavnici braniteljskih udruga i Crkve. U uvodnom dijelu sjednice govorio je predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Užarević. Tom prilikom je podsjetio na trnoviti put koji je ova općina prošla dok je vidala ratne rane u razorenom kraju. Užarević je ujedno zahvalio svim članovima prošlih saziva Općinskog vijeća, načelnicima Općine i predsjednicima vijeća koji su ustrajali da bi život na ovim prostorima bio dostojanstven i jednak  za sve građane. Iz riječi načelnika općine Borisa Luketića isticali su se brojni pomaci koji su unatrag 20 godina od porušenog kraja i dotrajale infrastrukture doveli do stanja u kojemu se ratna razaranja  više ne mogu prepoznati. Uz sve ovo Općina Plitvička Jezera postala je dio Like s najvećim natalitetom i sve mlađim stanovništvom, što je zalog bolje budućnosti.

-Moramo se zahvaliti svim hrvatskim braniteljima i doprinosu koji su dali za slobodu i nezavisnost hrvatske države jer bez njih danas ne bismo bili ovdje. Naša općina je uspjela jer smo se svih 4373 stanovnika udružili i svako je  dao svoj doprinos da bi život ovdje bio ljepši i kvalitetniji, s tendencijom stalnog  rasta. NP Plitvička jezera je pokretač ukupnog razvoja, ali moramo biti ponosni i na brojne poduzetnike koji neprestano šire svoje poslovanje. Izmjenama i dopunama Prostornog plana činimo našu općinu privlačnom domaćim i stranim investitorima koji će nam omogućiti da ostanemo pri dnu stope nezaposlenosti u RH koja ovdje iznosi niti 10%, istaknuo je načelnik Luketić i taksativno nabrojao brojne projekte realizirane unatrag nekoliko godina, zahvate u infrastrukturi, kao i projekte čija se realizacija očekuje ove godine.

Nastavak ispod oglasa

Zajedništvo i različitost kao neprijeporna  snaga

Prenoseći pozdrave i čestitke predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, saborski zastupnik  dr. Darko Milinović naglasio je važnost očuvanja tradicije Like koju u Općini Plitvička Jezera zdušno pronose članovi HKUD-a „Korenica“ i tamburaši OŠ „dr. Franjo Tuđman. Prisjetio se i nekih ratnih događaja.

-Ponosan sam na svojeg prijatelja vlč. Stipu Zebu, vašeg župnika, koji je tijekom Domovinskog rata ostao sa mještanima mojega Bilaja. Ponosan sam i na ovu Općinu i na riječi načelnika Luketića koji je u govoru istaknuo kako se ovdje njeguju različitosti, ali i zajedništvo koje nas čine jačima. Kao što je pjevao HKUD „Korenica“ držite ovu ponosnu hrvatsku grudu, ovu općinu i Ličko-senjsku županiju. Kada je bilo najteže, ljudi ovoga kraja stali su u obranu Domovine. Prije 5-6 godina odlučili smo pomladiti političku scenu u Hrvatskoj. Uskoro će lokalni izbori i uvjeren sam da će i ovdje doći do pomlađivanja općinske liste. To sam već najavio na županijskoj razini. Kada smo prije nekoliko godina razgovarali o pomlađivanju na političkoj sceni ove općine bilo je govora kako je Boris Luketić mlad i neiskusan. Bio je to dobar izbor jer je Boris upotrijebio svoj mladenački entuzijazam i polučio odlične rezultate u radu. Zato s ponosom danas prolazimo kroz Korenicu i okolna naselja. Uređenje infrastrukture, ulica, trgova, vodovodne mreže, gradnja novih zgrada, ulaganje u vrtiće, škole, ulaganje u mlade- pa će nam jedan od sljedećih koraka biti da za ovu općinu zatražimo status grada jer ona to po mnogo čemu zaslužuje, rekao je u svojem govoru dr. Darko Milinović, ističući kako Vlada RH daje i davat će podršku županijama poput Ličko-senjske, njezinim gradovima i općinama koje su tijekom Domovinskog rata bile uništene. Pri tome je naglasio važnost skorog završetka izgradnje Kulturno-informativnog centra, kao i najavu izgradnje Sportske dvorane u Korenici.

M.S.