Zadnja emisija „Bitno“ urednika i voditelja Gordana Stojića što ju je jučer  emitirala Mreža TV govorila je o sustavu zdravstva u RH. Gosti emisije bili su  Spomenka Abveršek iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi, te   Marijo Drlje, predsjednik Udruge pacijenata. Emisija je bila na trenutke žučna jer se, između ostaloga, govorilo o trenutnom stanju u zdravstvu koje je ocijenjenim najgorim do sada.

-Mene i našu udrugu mnogi doživljavaju kao totalne laike, ali svima mora biti jasno da ovaj sustav zdravstva ne valja, da nije funkcionalan, a mi samo tražimo ustavno pravo za kvalitetnim liječenjem  i dostupnost liječenja svim građanima Hrvatske, zaključio je Marijo Drlje. Spomenka Abveršek okomila se na najave ministra Varge vezane uz privatizaciju  većeg broja usluga Domova zdravlja. Bio je ovo svojevrstan uvod u anketu s pitanjem: Tko je bio najbolji hrvatski ministar zdravstva? Nakon 47 minuta emisije voditelj Stojić obznanio je rezultate ankete. Po ocjeni gledatelja najbolji hrvatski ministar zdravstva bio je dr. Darko Milinović sa 46% glasova. Drugoplasirani je dr. RajkoOstojić sa 40%, treći dr. Andrija Hebrang sa 8%.Aktualni ministar Siniša Varga  dobio je naklonost svega 5% glasača, a najlošije je prošao dr. Željko Rainer koji ima podršku svega 1% od ukupnog broja glasova.

Sudeći po ovim rezultatima ankete Ličanin dr. Milinović je u smislu kvalitete rada među ministrima zdravstva ostavio najsvjetliji trag. Vjerojatno se s trogodišnje distance, kao i sadašnjim aferama i očitim promašajima aktualnog ministra, uvidjelo da je dr. Milinović sa svojim timom pokrenuo brojne reforme u zdravstvu. Bez afera i „repova“, kako bi mnogi i danas priželjkivali. I na ovaj su način njegovi mnogi oponenti „pobacali koplja u trnje“. Možda bi ga i danas više ostavljali na miru da nije godinama vodeći čovjek ličko-senjskog HDZ-a. Sudeći po tome, sve smo i u praksi bliži teorijama po kojima čovjek jednostavno ne smije biti uspješan na nekoliko područja djelovanja. Zato su neki naši sugrađani  genijalni: jal im je u genima i tu popravka nema!

L.O./ V. I.