Emisija „Otvoreno“ koja je emitirana sinoć na 1. programu HTV-a okupila je u studiju Vladimira Šeksa (HDZ), jednog od najiskusnijih hrvatskih političara, dr. Darka Milinovića, prvog čovjeka ličko-senjskog HDZ-a i saborskog zastupnika u više saziva Hrvatskog sabora, Ninu Raspudića, političkog komentatora, dok se iz Bruxellesa u živo javljao Davor Ivo Stier (HDZ), član europarlamenta. Na pitanje voditelja emisije Domagoja Novokmeta što će se u skoro vrijeme događati unutar HDZ-a prvi je odgovarao Vladimir Šeks.

-Ja rasplet događaja vidim na ovaj način. U četvrtak će Predsjedništvo HDZ-a donijeti odluku o načinu izbora novog predsjednika stranke. Moguća su dva scenarije: novog predsjednika može birati Opći sabor HDZ-a, ili izbor po načelu jedan član-jedan glas, što bih svakako više podržao, rekao je V. Šeks. U prvoj rečenici dr. Milinović je čestitao hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na pobjedi,a zatim definirao nekoliko uvjeta koji su po njegovom mišljenju ključni za budućeg predsjednika stranke.

-Na njemu se mora isčitati da je istinski HDZ-ovac, da je domoljub, mora se isčitati u njegovoj osobnosti da ima mentalitet pobjednika, da zna kako se vodi stranka. Od temeljnog ogranka pa do vrha stranke i da u njoj ima čvrstu bazu. Naravno da takav predsjednik stranke mora biti prihvatljiv općoj populaciji u Hrvatskoj. Ja ću odluku o eventualnoj kandidaturi donijeti kada za to dođe vrijeme. Danas nisam ovdje zbog toga, nego zbog jedinstva najjače hrvatske političke stranke, rekao je dr. Milinović, a na upit kako komentira da je do sada samo Andrej Plenković najavio kandidaturu za predsjednika stranke, dr. Milinović je istaknuo kako bi bilo dobro pričekati odluku Nacionalnog vijeća HDZ-a na koji će se način održati izbori, za koje u ovome trenutku nema kandidata već samo najave. Što se tiče Andreja Plenkovića, Milinović je uvjeren da on ima određene kvalitete potrebne za kandidaturu za predsjednika stranke. Politički komentator Nino Rasputić zamjerio je saborskim zastupnicima HDZ-a što su povjerovali Tomislavu Karamarku da u Hrvatskom saboru ima dovoljno glasova za preslagivanje Vlade. Šeks i Milinović ostavku Tomislava Karamarka smatraju časnim činom jer je uvidio kako unutar saborskih klupa postoji „siva zona“ zbog koje je bilo neizvjesno hoće li uopće doći do najavljenog preslagivanja. Svojom ostavkom, tvrde, Karamarko je dao do znanja da mu je stalo do HDZ-a. Uključivanjem u raspravu iz Bruxellesa europarlamentarac Davor Ivo Stier također se složio s tvrdnjama po kojima je HDZ velika i snažna stranka koja će na narednim izborima osvojiti prevagu jer će se konsolidirati i dodatno osnažiti. Na primjedbe je li dr. Milinović najavio moguće koaliranje s HNS-om, dr. Milinović je bio rezolutan.

-Ja sam kazao kako je uvijek moguće da iz te stranke u HDZ prijeđu neki njihovi članovi. Što se tiče vrha stranke, a poglavito u vrijeme Vesne Pusić, ja sam uvijek govorio kako je neprihvatljivo da predsjednica jedne parlamentarne hrvatske stranke vlastitu državu optužuje za zločinački pothvat i agresiju na BiH!

L. O.