Dragi čitatelji, sretan Vam Dan neovisnosti!

Danas je Dan neovisnosti koji se u Hrvatskoj obilježava 8. listopada jer je toga dana 1991. godine Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Povodom današnjeg dana u Hrvatskom saboru se održao svečani prijem predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović čestitala je današnji dan:

Ovo je dan kada se s poštovanjem sjećamo svih koji su pridonijeli ostvarenju tog povijesnog cilja, počevši od prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su tih dana hrabro podnosili najteže agresorske udare. Državna je neovisnost kamen temeljac naše slobode. Neovisnost je prvi uvjet da bismo uspješno gradili demokratsko, pravedno i uspješno društvo i da bismo imali dostojno mjesto među narodima i državama Europe i svijeta.

I predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović svim hrvatskim građankama i građanima uputio je čestitku u povodu obilježavanja Dana neovisnosti:

“Odluka kojom je Hrvatski sabor 8. listopada 1991. jednoglasno raskinuo sve državnopravne veze s bivšom državom i proglasio neovisnost Republike Hrvatske, bila je i povijesna i hrabra i neizbježna. Dugo pripremana agresija protiv Hrvatske već je bila započeta, ali je u svoj svojoj ružnoći izbila nakon ovog važnog datuma. Za svoju smo se slobodu morali boriti godinama, uz velike i bolne žrtve. Stoga još jednom izražavamo duboku zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima, posebno se sjećajući onih koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Nikad ih nećemo zaboraviti i gradit ćemo našu domovinu tako da bude dostojna njihove žrtve, da bude doista onakva kakvu su sanjali, kakvu smo svi sanjali”, stoji u čestitci hrvatskim građankama i građanima.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko također je uputio čestitku u kojoj ističe:

Danas, nažalost, Hrvatskom vlada apatija, nestaju radna mjesta, potiču se sukobi i nameću podjele, a mladi ljudi čiji su očevi obranili i oslobodili Domovinu napuštaju našu krasnu zemlju u potrazi za boljim životom. Hrvatska zaslužuje da bude gospodarski snažnija, socijalno pravednija i poštovanija – kako od nas samih, tako i od naših prijatelja u Europi i svijetu. Moramo vratiti vjeru u jaku Hrvatsku, skinuti ljudima grč s lica, pokrenuti zapošljavanje, zaustaviti egzodus.

Čestitao nam i Google

Inače, ako ste već nešto danas “guglali” primjetili ste hrvatsku zastavu na Google-ovoj naslovnici.

Na taj način iz Google-a obilježavaju hrvatski Dan neovisnosti, a klikom na ‘doodle’, otvorit će se niz linkova s poveznicama na ovaj praznik.

Ovo ne iznenađuje jer je Google poznat po svom načinu obilježavanja svih značajnijih i manje značajnih događaja i obljetnica. Danas će naslovnicu najpoznatije internet tražilice krasiti upravo hrvatska zastava uz prekrasnu pozadinu Plitvičkih jezera.

googledanneovinosti

Lokalni portali ponovno “briljiraju”

Medijsku scenu Like ponovno je “razveselio” gaf jednog lokalnog portala sad već poznatog po takvim stvarima. U rano jutro svojim čitateljima je uputio čestitku u kojoj čitateljima čestita Dan državnosti. Rekli bismo, ništa čudno.

DanD

H.J./V./L.O.