JADOVNO – Istodobno dok je jučer održavana komemoracija na Spomen-području kod Šaranove jame, kod spomen-križa podignutom u čast ustanika Stjepana Devčić poginulog u Velebitskom ustanku okupilo se stotinjak dragovoljaca Domovinskog rata iz Rijeke, Bilaja, Gospića i okolice. Kako su isticali na transparentima „Pijetet žrtvama DA, ali manipulacija s žrtvama NE“!

Pred n novinare je stao Mile Biondić, predsjednik udruge dragovoljaca Grada Rijeke koji se javno zapitao čemu sve ovo vodi.

-Mi samo tražimo da se konačno oformi državno tijelo koje će detaljno ispitati povijesne detalje vezane uz logor Jadovno. Svaki povjesničar daje svoju procjenu broja žrtava pa se sada događa da se u  uskoj jami dubine 35-36 metara moglo baciti do 40 tisuća ljudi. Svaka je žrtva žrtva, ali ove se brojke namjerno uveličavaju kako bi se Hrvate učinilo  zločincima, a oni koji su kreirali Veliku Srbiju, započeli krvavi Domovinski rat i stvorili državu na jednoj Srebrenici-ti isti nama danas dijele lekcije, rekao je Biondić aludirajući na  činjenicu kako je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić četnički vojvoda, a Srbije prije malo vremena Dražu Mihalovića pretvorila u antifašistu i abolirala ga.

Riječki i lički dragovoljci  se mogu se pomiriti s takvim iskrivljivanjem povijesti. Mirno su prosvjedovali i emotivno doživljavali ovu situacijom nazivajući je potpuno apsurdnom.

-Zar se aboliralo  onog istog Dražu koji je cijeli II. svjetski rat dobivalo logističku i političku potporu od Talijana i Nijemaca, koji je kao antifašist pobio na stotine tisuća Srba, Hrvata, Muslimana, Crnogoraca…A iz Beograda nam danas dođe ministar Vulin da bi nam govorio o Srbiji kao „dobrom komšiji“. Nadamo se da pri tom nije mislio na ono što su te „dobre komšije“ činile u  Vukovaru, Gospiću, Pakracu, Zadru, Karlovcu…

M.S.