ZAGREB – Zbog jučerašnjega jakog nevremena praćenog vjetrom i kišom, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru tragala je u Velebitskom kanalu za njemačkom četveročlanom obitelji s djecom, koju je neozlijeđenu spasila, te za hrvatskim državljaninom (P.D.) iz Lukova Šugarja, koji je ostao živ.

U priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture navodi se kako P.D. u Velebitskom kanalu pod olujnim udarima bure nije mogao upravljati manjim plovilom te ga je nevrijeme nosilo prema otoku Pagu. Središnjica je zato u koordinaciji sa senjskom Lučkom kapetanijom pokrenula akciju traganja i spašavanja.

Dok je trajala prva potraga na moru, navodi se, primljena je i dojava o četveročlanoj obitelji s dvoje maloljetne djece koja se u opasnosti uspjela popeti na hrid Šestakovce.

Oni su, ističe ministarsvo, nakon brodoloma u Velebitskom kanalu uspjeli doploviti do hridi s koje su pozvali pomoć.

Središnjica je procijenila kako je četveročlana obitelj s dvoje manje djece u vrlo opasnoj i pogibeljnoj situaciji pa je djelatnike senjske Lučke kapetanije preusmjerila u hitnu akciju njihova spašavanja, a u traganje za građaninom iz Lukova Šugarja upućena je brodica zadarske Lučke kapetanije.

Djelatnici senjske Lučke kapetanije, navodi ministarstvo, uočili su četveročlanu obitelj, njemačke državljane – oca A.B. (1978.), majku N.B. (1977.) i dvoje djece od osam i sedam godina – na hridi u 22,39 sati.

Ministarstvo ističe kako su ih spasioci uz velike napore uspjeli ukrcati na brod sa hridi od koje su se iznimno teško udaljili i otploviti prema Rudelić Dragi, gdje je njemačka obitelj odsjela, nakon čega su se odmah uključili u potragu za 69-godišnjim brodolomcem.

P.D. iz Lukova Šugarja, kako se navodi, sam se uspio izvući na obalu Paga i doći do obližnje obiteljske kuće, odakle se telefonski javio supruzi.

U telefonskom razgovoru s djelatnicima Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru utvrđeno je da se hrvatski brodolomac našao u pogibelji pošto mu se pokvario motor i bura ga nosila prema sredini Velebitskog kanala, gdje je ostao bez jednog vesla.

No P.D. se, kako ističe ministarstvo, jednim veslom uspio približiti obali Paga, gdje su mu brodicu olujni naleti bure silovito odbacili i razbili o stjenovitu obalu uvale Santiša.

On se plivajući izvukao na plažu, vrlo iscrpljen, ali živ i zdrav, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

HINA