Dražen Bobinac – čovjek koji je obilježio povijest

Danas su se ispred vječnog počivališta Dražena Bobinca u prigodi obilježavanja četvrte godišnjice smrti poklonili, položili cvijeće, zapalili svijeće i odali dužan pijetet supruga Josipa, gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, predsjednik GV Otočca Slaven Prpić,  potpredsjednik GV Otočca Josip Grčević, pukovnik HV u mirovini Davor Peitel, predsjednik UHDDR LS županije Božo Bižanović  i Nikola Grahovac.

Dražen Bobinac bio je čovjek koji je obilježio povijest jednog vremena, vremena kada se stvarala samostalna i nezavisna država Hrvatska. Veterinar po struci, bio je prvi gradonačelnik Otočca, osnivač HDZ-a za Liku, brigadir HV-a, predsjednik Kriznog stožera za Liku te zapovjednik Voda za specijalne namjene vojne policije i ustrojitelj obrane grada Otočca. Njegovi sugrađani i Ličani pamtit će ga kao gradonačelnika koji je gradio mostove, ne samo one brojne na rijeci Gacki, nego i mnoge mostove među ljudima zauzimajući se za mir, razumijevanje, dogovor i snošljivost u teškim ratnim vremenima.

Nastavak ispod oglasa

„Moj kolega, pokojni Dražen Bobinac u tom jednom mračnom razdoblju rata bio je svijetla točka i vodilja prema boljoj budućnosti, stvaranju slobodne Hrvatske. Ipak, ako se vratimo četiri godine unazad, kada nas je napustio Dražen Bobinac, ne možemo zaboraviti kakav je bio njegov ispraćaj i to građani Otočca neće zaboraviti. Mi ne zaboravljamo da je bio istjeran iz stranke koju je stvorio, a danas četiri godine kad gledamo na to, nadam se da su shvaćanja drugačija i vjerujem da se u HDZ-u mnogo toga promijenilo. Mi smo osnovali udrugu Dražen Bobinac, ove godine pokušat ćemo iznaći sredstva kako bismo postavili bistu pokojnom Draženu Bobincu. Različita su mišljenja gdje ju postaviti i kako to izvesti, no pred nama je vrijeme u kojem ćemo iznaći najkvalitetnije rješenje. Neka su razmišljanja da to bude u parku pred našom crkvom, vjerujem da ćemo uvažavajući struku i povijesni značaj Dražena Bobinca iznaći najbolje rješenje“, kazao je gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Gospodin Bobinac bio je onda i danas prepoznatljiva ličnost svakom građaninu grada Otočca, bio je naš vođa u najtežim vremenima, predvodnik koji nas je objedinio, koji je dao sebe za Hrvatsku. Obično kažu da o mrtvima sve najbolje, no ja sam o njemu uvijek imao lijepe riječi i mišljenje, jer on je bio vitez, otac, građanin i gradonačelnik. Prošle su četiri godine od kad nas je napustio, ali ostaju nam uspomene i sjećanja, mi nastojimo uvijek pamtiti lijepa, ali i teška vremena koja smo proživjeli zajedno s njim. Mi, njegovi prijatelji, svake godine posjećujemo njegov humak, njegovo počivalište jer prijatelji se ne zaboravljaju. Gospodin Bobinac je bio gradonačelnik svih građana, on nije razlikovao ljude po bilo kojoj osnovi; i oni koji ne poštuju svoju prošlost i svoje velikane, neće imati ni budućnost, kazao je potpredsjednik GV Josip Grčević.

 

Dražen Prša