Dražen Bobinac u „ Gačanskom parku memorije“

-
-

Na inicijativu gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca i njegovih suradnika te Udruge „Dražen Bobinac“ nastavljena je još jedna od priča u kamenu, o povijesti Grada Otočac. Ovaj put priča govori o čovjeku koji je obilježio jedno povijesno vrijeme, kako Grada Otočca tako i Hrvatske. Riječ je o izradi kubusa ili skulpture prvog otočkog gradonačelnika i saborskog zastupnika Dražena Bobinca. Za izradu lika Dražena Bobinca u kamenoj bisti angažirani su akademski kipar Ivo Briski iz Zagreba i Šime Vidulin iz Pule, koji su upravo završili posao na skulpturi Dražena Bobinca.

Šime Vidulin
Šime Vidulin

„Kolega Briski i ja radili smo značajnu ličnost Otočca, Dražena Bobinca, i njegova će bista biti, nakon završetka postavljena u „Parku memorije“. Bista Dražena Bobinca radila se u stilu kao što je rađen projekt koji je završen a riječ je o povijesnoj memoriji u kamenu gdje su isklesane poznate, zahvalne, ličnosti, od kneza Borne do evo sad i Dražena Bobinca. Riječ je o kamenim blokovima veličine 110x60x60, težine od jedne tone, na čijoj je prednjoj strani portret, ime osobe sa godinom smrti. „Park memorije“ sa 32 umjetnička rada koji su sada ispred otočke crkve Presvetog Trojstva, biti će raspoređeni prema pripremljenom projektu na prostoru između župnoga dvora i crkve, u park koji bi trebao dobiti jedan posve drugačiji i vizuelno kvalitetniji oblik“- kaže Šime Vidulin.
Treba podsjetiti da je Dražen Bobinac bio čovjek koji je obilježio povijest jednog vremena, vremena kada se stvarala samostalna i nezavisna država Hrvatska. Veterinar po struci, bio je prvi gradonačelnik Otočca, osnivač HDZ-a za Liku, brigadir HV-a, predsjednik Kriznog stožera za Liku te zapovjednik Voda za specijalne namjene vojne policije i ustrojitelj obrane grada Otočca. Njegovi sugrađani i Ličani pamtit će ga kao gradonačelnika koji je gradio mostove, ne samo one brojne na rijeci Gacki, nego i mnoge mostove među ljudima zauzimajući se za mir, razumijevanje, dogovor i snošljivost u teškim ratnim vremenima. Njegov spomenik u kamenu zasigurno da će zauzimati prvo mjesto među svim velikanima hrvatske povijesti koji čine „Park memorije“, jer njemu pripadaju prve stranice u pisanju hrvatske povijesti i stvaranja slobodne države Hrvatske.
Doznajemo u razgovoru sa Šimom Vidulinom i jednu do sada javnosti nepoznatu činjenicu odnosno podatak, da Grad Otočac ima zasigurno najviše skulptura u kamenu od bilo kojeg grada u Hrvatskoj. Riječ je o 59 spomenika koji su postavljeni u Gradu Otočcu i napravljeni su, kako kaže Vidulin, zahvaljujući dvojici entuzijasta, uvaženih građana Otočca Jose Brajkovića i Milana Kranjčevića. Najznačajniji su projekti „Križni put“ na Fortici i „Park memorije“, no ima i drugih skulptura uz glavnu gradsku ulicu. Treba kazati da su skulpture u Gradu Otočcu izrađivali kroz međunarodnu kiparsku koloniju koja traje već devet godina kipari iz cijelog svijeta, iz Meksika, Rusije, Njemačke, Italije, Španjolske, Crne Gore, Bosne…
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa