Dražen Budiša: U politiku su me vratili takvi kao Kalmeta i Milinović

Ministar zdravstva Darko Milinović nedavno je u Otočcu izjavio kako je Dražen Budiša suodgovoran za prvu prodaju Ine. To je bio povod današnje konferencije za novinare koju je sazvao Dražen Budiša.

Napomenuo je da su upravo Milinović i Kalmeta digli ruku za prodaju Ine za koji se sada sudi u Zagrebu. ‘To su učinili na predsjedništvu svoje stranke, a sada upravo oni mene prozivaju za suodgovornost za prodaju Ine prije osam godina’, kaže Budiša koje je prisutne podsjetio što je 2003. godine govorio u vezi prodaje Ine.

Nastavak ispod oglasa

– Vladino povjerenstvo tvrdi da je riječ o uspješnom poslu obzirom da je Mol ponudio 505 milijuna dolara, no euforija oko toga brzo će splasnuti jer je za taj iznos Mol dobio dva od sedam članova uprave, ali i 50 posto utjecaja što znači da svaki mađarski glas u vodstvu Ine vrijedi nekoliko puta više od hrvatskog glasa, pročitao je Budiša što je rekao 2003. godine.

Pročitao je svoju tadašnju tvrdnju da Vlada prodaje polovicu Ine za iznos koji bi sama Ina ostvarila svojom dobiti u sljedeće tri godine jer je prošlogodišnja dobit iznosila 150 milijuna dolara. ‘To je još jedan primjer da je aktualna vlast na svoj način nastavila pogrešan tijek privatizacije započete u doba HDZ-a’, rekao je Budiša.

Podsjetio je da je 2003. godine rekao kako nismo dobili tri ugovora koja je Vlada potpisala s Molom, no da po engleskoj verziji možemo ponoviti ocjenu kako je 505 milijuna dolara preniska cijena jer je partner uz 20 posto suvlasništva dobio potpunu kontrolu nad strateškim odlukama Ine.

‘Pojedini članovi Vlade glasovali na slijepo’

– Prozvao sam tada pojedine članove Vlade da su glasovali za prodaju Ine iako nisu znali što piše u ugovoru s Molom koji je potpisan na engleskom jeziku. Članovi Vlade koji ne znaju engleski jezik glasovali su na slijepo, rekao je Budiša.

Napomenuo je kako je stoga on zadnja osoba koju bi se smjelo napadati zbog prve prodaje Ine jer je jedan od rijetkih koji je još tada vrlo odlučno reagirao. ‘S ovim izmišljotinama ova kampanja ulazi u područje u kojem do sada nije bila’, zaključio je.

Dodao je kako se podrazumijeva da je svaka kampanja žestoka politička igra, no dodaje kako se i podrazumijeva da se u njoj ne služi ovakvim lažima. ‘Zapravo, HDZ i njegovi kandidati skrivaju svoju odgovornost za prodaju preostalog dijela Ine po postupku i modelu za koji se sada sudi u Zagrebu’, rekao je Dražen Budiša.

Zaključio je kako se po navedenom može zaključiti da se radi o ‘junaku do junaka’, misleći na Kalmetu i Milinovića i osvrnuo se na još jednu izjavu ministra zdravstva. ‘On tvrdi da sam ja doveo SDP na vlast 2000. godine, a gotovo je sigurno da će sada SDP pobijediti zahvaljujući onome što su Kalmeta i Milinović napravili od Hrvatske’, tvrdi Budiša.

Prisjetio se kako Darko Milinović tvrdi da HDZ oduvijek ima isti stav prema hrvatskim generalima te kako se Milinović lancima vezao u svrhu neizručenja generala. ‘Kasnije je njegova stranka skovala plan za izručenje genelara. Zašto se Milinović nije vezao lancima kada su izručili generala Gotovinu?’, upitao se Budiša.

No, priznao je Milinoviću i Kalmeti da su jedno ispravno rekli, a to je tvrdnja koju je i on sam rekao o svojem povrtaku u politiku.

– Mislio sam da se neću vraćati u politiku, ali vratili su me Kalmeta i Milinović zbog stanja koje su napravili u Hrvatskoj. Kada SDP pobijedi, oni će morati odgovoriti biračima zašto su SDP doveli na vlast i mene vratili u politiku. Ali, mislim da im to građani neće zamjeriti nego honorirati’, zaključio je Budiša.

Lo/No