Jurkovic

Društvene mreže jučer su burno reagirale na press konferenciju HDZ-a, točnije Marijana Kustića i Dražen Jurkovića. Mnogi se pitaju jeli Draženu Jurkoviću imalo neugodno dok proziva Darka Milinovića. U nekim prošlim vremenima Milinović je upravo zbog Jurkovića bio na udaru kritika raznih medija, ali ga se nije odrekao. Donosimo vam tekst portala Index koji je pisao o jednom takvom slučaju.

“Pokažite mi komuniste”: Milinović tvrdi da ne zna za komuniste, a osobno ih dovodio u HDZ

“POKAŽITE mi komuniste u našim redovima!”, zavapio je nedavno Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi koji obnaša i dužnost potpredsjednika HDZ-a, odgovarajući na navod iz Glasa Koncila kako su HDZ preuzeli bivši komunisti nakon odlaska Ive Sanadera. No, čini se da ne treba dugo tražiti jer ured odmah do njegova sjedi jedan takav kojeg je Milinović osobno doveo u HDZ.

Tragikomična Milinovićeva obrana HDZ-a

Naime, polemika koja se nakon teksta u Glasu Koncila razvila između SDP-a i HDZ-a “tko u svojim redovima ima više komunista”, posebno je bila tragikomična kada se u nju najžešće uključio baš Milinović, i to kao branitelj HDZ-a.

Naime, Index je već pisao o tome kako je Milinović javno krajem osamdesetih branio vodstvo Saveza komunista Hrvatske, a osim tragikomičnosti same polemike, valja izdvojiti da Kosoričin ministar u polemici s Crkvom u Hrvata nije bio ni posebno iskren, posebice kada je rekao da on osobno ne poznaje komuniste u vlastitim redovima.

Kako doznaje Index, osoba od najvećeg Milinovićevog povjerenja, Dražen Jurković, državni tajnik Ministarstva zdravstva koji je i najbitnija osoba uz ministra za tekuću reformu, bio je član Saveza komunista, a za tu informaciju Milinović je sasvim sigurno znao.

Da ne bi bilo zabune, Jurkovićevo ime pronašli smo u knjizi evidencije članova Saveza komunista Osnovne organizacije Centra za obrazovanje “Nikola Tesla” u Gospiću iz 1979. godine. Iz evidencije je očito kako je Dražen Jurković, rođen 9. listopada 1961. godine, u Savez komunista primljen 12. lipnja 1980. godine, gdje mu pod nacionalnost stoji Jugoslaven.

Svjedok optužbe protiv Norca

Jurković je inače za vrijeme Domovinskog rata bio ratni povjerenik Vlade RH, a široj hrvatskoj javnosti postao je poznat kada se na suđenju tzv. “gospićkoj skupini” pojavio kao svjedok optužbe, svjedočeći protiv kasnije osuđenih Tihomira Oreškovića i Mirka Norca.

Zanimljivo je kako se na 15 godina osuđeni Orešković prisjeća u jednom medijskom istupu Jurkovića govoreći za njega da je član Saveza komunista, što je bila “javna tajna” u Gospiću. Teško je na kraju vjerovati da Milinović kao osvjedočeni prijatelj Mirka Norca ne zna za prošlost svog prvog suradnika kojeg je, recimo i to, “povukao” iz Like kao svog čovjeka u Ministarstvu.

Da ne bi bilo zabune, prije tri godine upravo ga je Milinović pozvao da iz HNS-a prijeđe u HDZ te mu nakon toga ponudio mjesto državnog tajnika.

Milinoviću bolje da je šutio

Iako smo Milinovića upitali da nam komentira “komuniste u vlastitim redovima”, podsjetivši ga na izjavu da on “za takve ne zna”, nažalost, ostali smo bez komentara. Isto tako, na naš upit nije odgovorio ni Jurković.

Valja naglasiti da je danas, gledajući s vremenske distance, najmanje bitno je li Jurković ili sam Milinović bio u partiji, no smiješno je kada se netko danas čudi i tvrdi da u HDZ-u nema bivših “partijaca”.

Izvor: Portal Index.hr