Drvoprerađivači nezadovoljni sastankom s upravom Hrvatskih šuma

Radni sastanak na kojem je glavna tema bila drvoprerađivačka industrija u županiji, sudjelovali su uz župana Milana Jurkovića predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavlović te predsjednik Klastera drvoprerađivača Ličko-senjske županije Milan Tomaić.

Pavlović je istaknuo kako je politika Hrvatskih šuma da se krene u motiviranje finalne proizvodnje među drvoprerađivačima s obzirom da on ima najveću vrijednost.

– Finalni proizvod je ono što je cilj jer on ima najveću vrijednost i kao takav svaki drvoprerađivač koji proizvodi finalni proizvod će dobiti trupce, odnosno sirovinu, po istim ili nižim cijenama nego što je bilo u prošlosti. Oni koji imaju manju dodanu vrijednost njima će se eventualno kroz, ne toliko povoljne rabate, ta cijena nešto povećati. Na taj način dolazimo do onog što bi trebalo predstavljati i strategiju razvoja drvnoprerađivačke industrije, a to je da težimo k tome da proizvedemo čim više završeni proizvod, a ne da izvozimo trupce ili daske van pa da oni nama predstavljaju konkurenciju na tržištu s našim finalnim proizvodom, objasnio je predsjednik uprave Hrvatskih šuma.

Dodao je kako zahtjeva za trupcima za najviši nivo finalnog proizvoda ima oko 25 posto, a 75 posto za niži finalni proizvod.

Kazao je i kako podružnica u Gospiću ima mnogo mjesta za napredak, ponajviše kada je riječ o iskorištavanju sirovine.
– Ako uzmemo podružnicu u Senju i ako usporedimo s ovom u Gospiću možemo konstatirati da je ovdje iskoristivost oko 20 posto trupaca dok je u Senju 50 posto. U tom segmentu vjerujemo da imamo mogućnost napretka.

Zaključno je objasnio i mogućnost toplane na biomasu u Gospiću rekavši kako se do kraja godine planira definirati strategija i odlučiti o projektima koji bi išli u realizaciju, no problem nije u samoj toplani već u toplovodima koji su preskupi.

– Mi moramo razmišljati globalno, a djelovati lokalno. Ono što mi kao Hrvatske šume radimo, radimo globalnu strategiju za cijelu Hrvatsku i mi nemamo pravo, bilo bi jako loše, kada bi regionalno davali nekome veća prava nego nekome drugome. Po ustavu svi su građani isti i ne vidim razloga da netko ima prednost, zaključio je Pavlović na pitanje o određenim investicijama na području županije.

Župan Milan Jurković istaknuo je kako drvna industrija u županiji treba biti drugačija.

– Otvoreno smo razgovarali, vidjeli mogućnosti, vidjeli politiku Hrvatskih šuma i određena pravila kako se prodaje drvna masa i ugovorima i licitacijom i dogovorili i stvorili jedno dobro okruženje da drvnoj masi koje je na prostorima ličko-senjske županije ima u određenom broju kubnih metara bi trebalo za naše proizvođače biti dovoljno samo je možda modificiranija ili drugačija. S ovim što danas imamo u drvnoj industriji mogu biti zadovoljan, ali drvna industrija ličko-senjske županije treba biti drugačija, a to je finalizacija.

Nezadovoljan sastankom bio je Milan Tomaić.
– Iznijeli smo sve svoje probleme na sastanku ali nisam, sukladno očekivanjima, zadovoljan jer Hrvatske šume razmišljaju globalno, lokalno ih ne interesira, a mi smo postavili pitanje lokalnog dijela, opstanak ili ne opstanak tih drvoprerađivača. Ja se nadam da će se to popraviti, da ćemo u narednom periodu imati popravni ispit u novim ugovorima pa ćemo možda dobiti razumne količine. Za sada nismo uopće zadovoljni sa ponuđenim količinama u ugovorima, kazao je.

Upozorio je na vrlo upitnu budućnost drvoprerađivača u županiji te istaknuo podatak da je samo u ovoj godini 178 ljudi iz drvne branše upućeno na Zavod za zapošljavanje. Ukupno, obuhvaćeno Klasterom, zaposleno je 450 ljudi.

I.V.