SMILJAN- Četrdeset automobila na električni pogon, sudionika „Tesla Rallya“, jutros je napustilo Ličko-senjsku županiju. U trećoj etapi relija dugog ukupno 860 km sudionici su jučer stigli u Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Direktor projekta je Igor Kolovrat, zagrebački poduzetnik, promotor eko-automobilzma. Uza sve pozitivne atribute ovog projekta, Kolovrat se žestoko okomio na, kako kaže, tromi državni aparat.
-Čast nam je danas biti ovdje u Smiljanu. Odajemo počast najvećem geniju, našem Nikoli Tesli. Zato ova postaja rallya nije slučajno odabrana. Ovdje smo nedavno instalirali el. punjač, kako bi posjetitelji ovog centra mogli el. energijom puniti svoje automobile. Na ovaj način promoviramo hrvatsku posebnost, hrvatsku pamet i hrvatski turizam. No, kada je riječ o resorima Vlade RH onda imam malo riječi hvale. Birokracija je toliko raširena da se za najobičniji papir čeka mjesecima. Naš HEP odugovlači s postavljanjem el. punionica. Ova punionica u Smiljanu umrežena je s cijelom Europom i vozač može točno najaviti kada stiže ovamo, koliko će trajati punjenje, kolika je količina struje u baterijama njegovog auta, kao i sve ostale važne detalje. Sada u RH imamo samo 4 ovakve punionice i to zato što je naša administracija troma, a tu su i visoke naknade HEP-a. Suglasnost gradova postoji, ali HEP sve to koči. Nadam se da ćemo do konca godine u 7 županija postaviti najmanje 25 elektro-punionica, rekao nam je Kolovrat koji drži neprihvatljivim da osim njegovih prijatelja i kolega nitko iz državnih institucija nije dao niti kune za ovaj projekt.
-Ne samo da nam nisu pomogli, nego smo u Zadru na rivi morali dovući veliki dizel-agregat i s njime punili aute. Tako uz „pozdrav Suncu“ u pozadini vidite agregat jer nam nisu htjeli dati struju. To vam je europska Hrvatska! O ovome će javljati svi mediji diljem svijeta. Obratilo nam se austrijsko Ministarstvo zaštite okoliša i nudilo nam je pomoć, ali ne i hrvatske institucije. Iz našeg Ministarstva sam se čuo s g. Dokozom, a njemu su zatim zabranili da sa mnom komunicira. Ignoriraju nas i sabotiraju projekt, nazivajući naše partnere govoreći im da od ovog projekta neće biti ništa! S druge strane punionice HEP-a ne smiju biti jeftinije od moraju koštati pola milijuna kuna. Ove naše su bez veze jer su prejeftine. Slovenija već ima 300 punionica, a Nizozemska 5 000. Neke ljude u vlasti sve ovo ne zanima. Oni se diče Nikolom Teslom koristeći državne novce. Budućnost je već počela, ali tii ljudi na odgovornim mjestima to ne shvaćaju. Ne govorim o politici. Zato zamislite kako je u ovakvoj nesređenoj državi organizirati ovakav rally, gdje umjesto pomoći doživljavate opstrukcije, ogorčeno govori Igor Kolovrat koji tvrdi kako su neke odgovorne osobe iz Ministarstva zaštite okoliša čak slale lažne e-mailove, ne bi li rušili ovaj projekt.
Vozači ovog rally pristigli su iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Veliku je pozornost nazočnik privukao dvojac američke tvornice „Tesla“, u luksuznoj i sportskoj varijanti. Ništa manje bio je atraktivan i „Dok-ing“, prvi hrvatski el. automobil. Sudionike rallya dočekao je i zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivan Biljan s najbližim suradnicima. Tesla rally nastavio je potom dionicu prema Plitvičkim jezerima, a tijekom dana sudionici ove eko-utrke trebali bi stići u Zagreb.

M. S.