Zadnjih smo dana svjedoci sve učestalijih upada ilegalnih migranata u Liku. Provale u kuće, krađa namirnica, uništavanje interijera provaljenih objekata postali su naša svakodnevica koja se, službeno gledano, uporno krije kako se ne bi (ne daj Bože) uznemirilo građane.

Protekloga vikenda u Unsko-sanskom kantonu održana su dva prosvjeda građana. Prvi u Velikoj Kladuši, a drugi u Bihaću. U oba slučaja građani su se bunili protiv kriminala, tučnjava i ubojstava u režiji ilegalnih migranata. Došlo je do točke pucanja kada građani vide da im država ne funkcionira pa sami uzimaju stvari u svoje ruke. Što nikada nije dobro. Iz zatvorenih migrantskih kampova migranti su naselili šume uz državnu granicu, odakle i je kraći put prema Hrvatskoj.

Iz MUP-a RH procurile su vijesti o novoj  kontrolu kopnene granice sa BiH i Srbijom jer MUP nabavlja novu opremu. Moderne termovizijske i dnevno-noćne kamere velikog dometa trebale bi u mnogome olakšati nadzor državne granice ekipama pogranične policije. Tako će Hrvatska policija nadzirati granicu i sa 84 nova infracrvena ručna uređaja za noćno promatranje koji bi osobu detektirali na  200 metara.

Devet termovizijskih i dnevno-noćnih kamera velikog dometa bit će postavljeno na osam mjesta uz granicu sa susjednim zemljama. Kamere će biti spojene na lokalne koordinacijske centre u nadležnim stanicama pogranične policije. Poznato je i gdje će biti postavljene kamere prema BiH. U PU brodsko-posavskoj, odnosno PGP-u Slavonski Brod, kamere će biti postavljene na silos Bjeliš u istoimenoj industrijskoj zoni. U PU ličko-senjskoj na području PGP Korenica kamere će biti postavljene na stupu Tele2 na lokaciji Kurjak-Udbina i na A1 stupu na lokaciji Bjelopolje, dok će na području PGP Donji Lapac biti montirane na Brdu Lisac.

Ovakve poteze u Lici uvjetuje duljina državne granice, često nepristupačan teren pun šumskog raslinja kao i činjenica kako su zadnjih mjeseci na tim područjima učestali ilegalni upadi migranata na tlo RH.

M.S.