Državne vježbe traganja i spašavanja na vodi

    GOSPIĆ/KRUŠČICA – Hrvatska gorska služba spašavanja  Stanica Gospić  bila je domaćin državne vježbe traganja i spašavanja na vodi. Trening je odrađen u organizaciji HGSS-a, a planiran je kako bi pripremio potražne timove  za slučaj  interveniranja odnosno pozivanja u akciju traganja i spašavanja na vodi.  Manifestacija se održala na akumulacijskom jezeru Kruščica, koje je odabrano zbog svoje specifično razvedene i teško pristupačne obale, što je činilo ovaj teren idealnim za trening. Na j vježbi je prisustvovali  spašavatelja iz 8 stanica HGSS te kolege iz kinološkog kluba KOSSP iz Zagreba.  Potražni timovi su se imali prilike susresti s raznim scenarijima vezanim za traganje i spašavanje na vodi, te se pripremiti za stvarnu situaciju. Kako bi sve bilo realnije tijekom cijelog treninga potražni timovi su imali mogućnost u svom radu koristiti motorne čamce HGSS-a, te druga plovila neophodna za ovaj rad, kao i uvijek prisutne  “unesrećene”, odnosno markirante na obali. Smještaj je organiziran kao improvizirani kamp, a sva logistička potpora je odrađena korištenjem plovila HGSS- Stanice Gospić.

  Naglasak ovog treninga dat je  na korištenje  plovila, ne samo za pretraživanje toke rijeke odnosno jezera, već i za pristup brojenim otocima s nepristupačnom  obalom . Ovaj način rada posebno dolazi do izražaja kada  u kombinaciji  s timom spašavatelja u čamcu radi i dobro obučeni pas koji  s velike udaljenosti osjeti miris unesrećene osobe te glasnim lajanjem daje do znanja da je unesrećena osoba detektirana. Čak i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koji psu onemogućavaju detekciju mirisa s daljine pas se pokazao kao izvanredan član tima koji rado i s lakoćom po zadatku pretražuje strme i nepristupačne dijelove obale te detektira unesrećenu su čovjek i pas u kombinaciji kao jedinstveni potražni tim vrlo vrijedan resurs koji je u mogućnosti detektirati ljudsko tijelo i u vrlo zahtjevnim uvjetima kada to ljudskom oku nije moguće, odnosno u uvjetima mraka, magle, nepogodnih vremenskih uvjeta, visoke vegetacije, nepravilne skrovite obale i sl.

    Iako su rezultati treninga više nego zadovoljavajući još jednom se potvrdilo pravilo da bez treninga nema uspjeha, stoga će potražni timovi HGSS i dalje nastaviti s ovom obukom te je prema potrebi i dalje razvijati i proširivati. HGSS Stanica Gospić predstavlja službu traganja i spašavanja županije Ličko-Senjske, te kao operativna snaga zaštite i spašavanja visoki prioritet daje osposobljavanju i obučavanju potražnih timova s psima, jer nepobitan je podatak koji nam govori kako jedan obučen potražni pas u potrazi mijenja i prako 25 tragača. HGSS Stanica Gospić trenutno raspolaža s 5 licenciranih potražnih pasa. Svi potražni timovi s psima, kao i ostali članovi Stanice, u pripravi za intervenciju 365 gana u godini, 24 sata dnevno, ne samo na području županije Ličko-Senjske, već i na području cijele RH. Tome u prilog govori i činjenica da su članovi HGSS-a Stanice Gospić tijekom prošle godine van područja županije intervenirali čak 24 puta.

                                                                                                            M. S.