Udbina

Udbina se danas oprostila od dvojice ljudi, velikana koji su, svatko na svoj način bili uzdanica i prekretnica u životu ovoga mjesta i njegovih žitelja. U gospićkoj je katedrali sahranjen biskup u miru dr. Mile Bogović, a u Udbini bivši načelnik Općine Udbina Ivan Pešut.

Udbina je danas tugovala i proglasila Dan žalosti. Na svojem web-u Općina Udbina je istaknula:

-Ivanova povezanost sa Udbinom seže od 1975. godine kada kratko vrijeme nakon fakulteta radi na udbinskoj pilani kao mladi inženjer drvne industrije gdje svoje tek stečeno znanje implementira na poboljšanju organizacije rada i nove tehnološke procese.

Sudbina je htjela da se, odmah nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, vrati u istu pilanu u cilju pokretanje proizvodnje. Trajna veza sa udbinskim krajem počinje obnašanjem dužnosti općinskog načelnika u tri mandata kao i zamjenika načelnika i člana općinskog poglavarstva Općine Udbina. Svoje iskustvo, radeći na rukovodećim mjestima u realnom sektoru, praktično primjenjuju i na rad u lokalnoj samoupravi.

Svojim entuzijazmom, nevjerojatnom lakoćom uspostavljanja poslovnih i običnih ljudskih kontakata te nepresušnom energijom nastojao je na sve načine poboljšati životni standard svoga stanovništva.

Na drugoj, duhovnoj strani, djelovao je biskup dr. Mile Bogović čija veza sa našim krajem seže od 2000. godine, odnosno osnivanjem Gospićko –senjske biskupije. Tada je za početak rada i zaštitnika nove biskupije izabran sv. Jakov stariji koji je ujedno zaštitnik bivše krbavske biskupije i njene katedrale na Udbini iz 12. stoljeća. Od tada i na taj dan biskup Bogović je redovito osobno dolazio i provodio vrijeme sa svojim vjernicima.

Nakon što postaje biskup rađa se i ideja izgradnje nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Bio je to njegov projekt koji je radio sa ljubavlju i u koji je uložio silnu energiju sve do njene realizacije 2015. I nakon umirovljenja nije mirovao te se zalagao za osnivanjem ustanove Svehrvatki grob na Krbavskom polju.

Hvala Vam za sve što ste učinili za ovo mjesto, ovaj kraj i njegovo stanovništvo.

Ova pandemija neće dozvoliti ogromnom broju ljudi da vam uputi posljednji pozdrav i isprati sa ovozemaljskog puta te vam ovim putem i u njihovo ime kažemo veliko hvala.

Blagosov je bio imati Vas, naglasili su iz Općine Udbina.

L. O.