U povodu Dana vatrogastva i blagdana sv. Florijana članovi DVD Otočac danas su mimohodom obilježili taj dan.
U razdoblju između dva svjetska rata, na blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva, 4. svibnja, vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svome zaštitniku, pozivali sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali zastave s njegovim likom i na javnim vježbama pokazivali akcije gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine. Od 1945. do 1990. Sveti Florijan se nije slavio u Hrvatskoj, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom te je službeno ‘nestao’ iz hrvatskog vatrogastva, u koji se vratio nakon osamostaljivanja Hrvatske 1991.
Sa 61 vatrogasnom postrojbom i 1860 dobrovoljnih vatrogasnih društava vatrogastvo kao djelatnost zauzima najznačajnije mjesto u cjelokupnom sustavu zaštite i spašavanja u Hrvatskoj, stoji u obavijesti Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).
U povijesti je hrvatsko dobrovoljno vatrogastvo bilo okosnicom razvoja kulturne i gospodarske djelatnosti u mnogim krajevima Hrvatske te sportskih i drugih aktivnosti, a i danas dobrovoljna vatrogasna društva imaju veliku ulogu u stvaranju identiteta društva i zajednice. Osim gašenja požara, vatrogasci djeluju u slučaju poplava, potresa i kemijskih akcidenta, a kako bi zaštita ljudi, imovine i okoliša bila što djelotvornija ulažu se dodatni napori za osposobljavanje i koordinaciju niza specijalnih jedinica za djelovanje u slučajevima katastrofalnih nesreća velikih razmjera, koji bi bili spremni djelovati i u slučajevima najcrnjeg scenarija.
Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac i njegov zamjenik Nenad Janković te izaslanstva vatrogasaca položila su vijence i zapalila svijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata te odali dužan pijetet svim poginulim braniteljima i vatrogascima u Domovinskom ratu.
Uslijedio je svečani mimohod 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava (Sinac, Kuterevo, Duga Resa, Ogulin, Slunj, Senj, Črnomelj (SLO), Novi Vinodolski, Topusko, Turkovići, Čakovec, Kučilovna, Jasenak, Lovinac, JVP Plitvička jezera, Pazarište, Donji Lapac, Vrbovo, Udbina, Novalja, Lun, Rakovica, Brinje, Vrhovine, Perušić, Krasno, Barbati), a potom i postrojavanje na Trgu Dražena Bobinca.
Prijavak gradonačelniku Otočca Stjepanu Kostelcu podnio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Otočca Marinko Krmec.
Svečanosti na Trgu Dražena Bobinca nazočili su uz gradonačelnika Stjepana Kostelca i njegovog zamjenika Nenada Jankovića, županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, predsjednik gradske vatrogasne zajednice Ivica Marković te zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš.
U Vatrogasnom domu u Otočcu održana je redovna izvještajna skupština DVD Otočac.
D. Prša