DVD Perušić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Perušić postoji tek 22 godine.

U tom razdoblju su bezbroj puta bili na različitim intervencijama, spašavali ljudske živote i  imovinu, izvlačili unesrećene iz vozila, gasili požare i na prilazima minskih polja. Skromni i uvijek spremni za djelovanja perušićki su vatrogasci uvijek tu kada nekome zatreba pomoć.  DVD trenutno broji 55 članova, od čega  30 vatrogasaca osposobljenih za vatrogasne intervencije koji ispunjavaju sve uvjete propisane Zakonom o vatrogastvu (liječnička uvjerenja, zvanja, ispite za samostalno vođenje intrevencija, specijalizacije za rad motornim pumpama, za gašenje otvorenih prostora i dr.). Tijekom požarne sezone angažirana su još dva sezonska vatrogasca. Od vatrogasne tehnike DVD Perušić  posjeduje jedno zapovjedno vozilo, jedno vozilo za šumske požare, jedno navalno vozilo i prikolicu sa visokotlačnom pumpom. Možda se ovo čini skromnim tehničkim inventarom, ali ovaj je DVD je opremljen svom potrebnom vatrogasnom opremom poput izolacionih aparata za intervencije u objektima ugroženih dimom, napravama za spašavanje sa visine – škale kukače, rastegače, osobnom vatrogasnom opremom za intervencije, motornim i električnim vatrogasnim pumpama, sredstvima veze – Motorole i drugo.

Budući da vatrogascima nikada nije dosadno valja istaknuti da su u ovom dijelu 2017. godine imali  29 vatrogasnih intervencija, od čega 3 intervencije na građevinama, 18 intervencija na požarima otvorenog prostora, 1 tehnička intervencija i ostalo. Dolazak na teren u mnogim situacijama gdje je preventiva obavezna nitko niti ne broji. Ne treba niti isticati da članovi i tehnika DVD-a Perušić redovno pomažu pri gašenjima požara i  izvan područja općine Perušić.

Zapovjednik DVD-a Perušić i najvažnija osoba za operativno djelovanje je Ivica Pocrnić, predsjednik DVD-a je Ivan Šimatović, a tajnik Miroslav Grabašnjak.

M.S.