U Učeničkom domu u Otočcu danas je započela edukacija za 17 pomoćnika koji pružaju podršku za 19 učenika s teškoćama iz 5 osnovnih i 4 srednje škole kojima je Ličko-senjska županija osnivač Ličko-senjska županija. Edukacija se održava danas, te 19. i 20. prosinca 2014. godine u Učeničkom domu u Otočcu.
Na otvaranju projekta edukacije nazočila je zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš te prof. rehabilitator Darko Kobetić, osnivač Centra znanja „Profectuc“.
„Ovo je dio projekta Ličko senjske županije pomoćnici za učenike s poteškoćama koji se provodi u okviru operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.“ Europskog socijalnog fonda, te Prioriteta 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju. I do sada smo imali pomoćnike u nastavama, sada su to asistenti, no model financiranja je bio drugačiji tako da nam je drago da je od ove godine profunkcionirao ovaj sustav u kojem su novci povučeni iz Fonda gdje je, nadam se, zajamčena nekakva veća sigurnost i brži kontinuitet isplaćivanja. Znam da trenutačno niste dobili sredstva, no postoji razlog u kojem Županija nastoji maksimalno ubrzati taj postupak tako da smo slali dvije požurnice, i odobren je predujam tako da se nadam da će te do Božića svi dobiti primanja. Vi ste svoj posao obavljali izuzetno korektno i bili i više od pomoći nego što se od vas očekivalo stoga vam se zahvaljujem u ime svih službi Ličko senjske županije a i u ime roditelja čiju djecu pazite. Uvjerena sam da će ova edukacija koju ćete proći u tri dana biti izuzetno korisna i da ćete unaprijediti svoja iskustva i znanja koja imate i da ćete i dalje aktivno sudjelovati u svemu što se od vas u ovome projektu bude tražilo. Uvjerena sam da će vaša ljudskost i nadalje biti iznad svega“ – kazala je zamjenica župana Ličko senjskog Ivana Tomaš.
Edukacija je dio je Projekta Ličko-senjska županija – pomoćnici za učenike s teškoćama, koji se provodi u okviru Operativnoga programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013. Europskog socijalnog fonda, te Prioriteta 2. Jačanje socijalnog uključivanja i integracije osoba u nepovoljnom položaju.
Pomoćnici će proći 20 sati edukacije kroz koju će se upoznati s pravima učenika, osnovnim načelima obrazovanja učenika s teškoćama s naglaskom na inkluzivno obrazovanje, karakteristikama učenika ovisno o vrstama teškoća i dr. Edukaciju održava Centar znanja Profectus iz Jasterbarskog.
Dražen Prša