U svijetu se danas obilježava Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protu-minskom djelovanju. Tim povodom posvuda su na području Ličko-senjske županije organizirana predavanja na ovu temu. Gradsko društvo Crvenog križa Gospić posjetilo je OŠ „Dr. Jure Turić“ kako bi djeci nižih razreda ukazalo na još uvijek prisutne minske opasnosti u dijelovima oko bivše bojišnice. Aktivist GD Crvenog križa Gospić Toni Jašketić govorio je djeci o opasnostima koje vrebaju u nekim područjima, poučio ih kako postupati kada spaze predmete koji im nisu poznati ili su im sumnjivi i pokazao im najčešće vrste minsko-eksplozivnih sredstava.

Direktor GD Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić u razgovoru ističe kontinuirane edukacije koje se provode na terenu.

-Svake godine održimo najmanje 50-ak ovakvih predavanja u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, ribolovnim i lovačkim udrugama. Cilj nam je educirati naše sugrađane svih uzrasta o opasnostima koje još uvijek vrebaju u našoj blizini. Travanj je mjesec zaštite od mina i tim povodom nastojimo javnost dodatno educirati, ali i upoznati s crnim statistikama koje su još uvijek naša realnost. Unatrag 10 godina u Hrvatskoj su od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava smrtno stradale 203 osobe, dogodilo se 425 nesreća. Upravo su ovakve edukacije jedan od najboljih načina preventivnih djelovanja u smislu zaštite od mina, ističe Vlado Brkljačić. Ravnatelj OŠ „dr. Jure Turić“ Ivica Radošević podsjeća kako se o ovoj problematici u školi vrlo često govori, djeca rado prate predavanja i upoznaju se s opasnostima još uvijek kontaminiranih područja oko Gospića i šire.

-Suradnja naše škole i Crvenog križa, kao i policije u smislu edukacije djece o opasnostima od mina zaista je izvrsna i učinkovita jer se neprestano ukazuje na opasnosti koje još uvijek vrebaju u tim kontaminiranim područjima. Ironija je što smo 2009. godine proširivali školsku zgradu, pri čemu su radni strojevi iskopali ne-eksplodirani raketni projektil. Bilo je to na svega nekoliko koraka od mjesta gdje se danas održava ovo predavanje, rekao nam je ravnatelj Radošević, ravnatelj škole koja je tijekom Domovinskog rata najmanje 30 puta izravno pogođena topničkim i raketnim projektilima svih vrsta i kalibara.

M. S.