Protekloga vikenda je grupa fizičara s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu drugu godinu zaredom izvodila eksperimente na otvorenom, u suradnji s lokalnim zajednicama. U  Pećinskom parku Grabovača u Perušiću u suradnji s plesnom skupinom „Fever“ Hrvoja Kraševca i Speleološkim odsjekom PDS Velebit pripremani su materijali koji će javnosti biti prezentirani na Otvorenom danu PMF-a na proljeće iduće godine.

Plesom se predočilo gibanje čestica plina, bozona i fermiona, te su demonstrirani neki optički efekti pod krilaticom „Igrajmo se sa svjetlosti“. Glavni cilj ovih aktivnosti je edukacija, pri čemu se odstupa od uobičajenih načina podučavanja fizike i želi približiti STEM područja svim uzrastima, od vrtićke do zrele dobi. Iz PMF-a poručuju:

-Zašto bi učenje bilo puko pamćenje i ponavljanje? Učiti se može igranjem, plesanjem i istraživanjem u zatvorenom i otvorenom prostoru te primjenom na realnim problemima. Treba razmišljati, istraživati,  povezivati i razvijati vještine koje se mogu primjeniti u različitim područjima!

Dodaju kako se ovim aktivnostima posebno se želi potaknuti interes učenika za fiziku od rane dobi te za upis na nastavničke studije fizike koji su već dulje vrijeme izuzetno deficitarni u Hrvatskoj. Također se želi istaknuti veliki potencijal Pećinskog parka Grabovača u kontekstu suvremene terenske nastave škola, gdje se mogu uz postojeće poučne sadržaje obrađivati tematike iz svih STEM područja.

Aktivnosti su izvedene u suradnji s Pećinskom parkom Grabovača, u špilji Samograd, a koordinatori s PMF-a su bili Nikola Poljak, Mirjana Bijelić i Dalibor Paar. 

L. O.