Eko-akcija u Jasikovcu

   GOSPIĆ –  Velika ekološka akcija uređenja park-šume Jasikovac održana je u organizaciji Grada Gospić i  eko-udruge Lička ekološka akcija (LEA), a uz pomoć komunalnog poduzeća „Usluga“ i sudjelovanje brojnih zaposlenika gradskih poduzeća i ustanova. Stotinjak volontera predvodili su gradonačelnik Petar Krmpotić i predsjednik LEA Dubravko Čanić. S obzorom na činjenicu da se Jasikovac proteže na čak 86 hektara današnja je akcija svojom simbolikom odaslala poruku kako za ovo područje dolaze bolji dani. Rekao je to na kraju akcije gradonačelnik Krmpotić  obećavši da će  Jasikovac urediti kao šuma sa uređenim prilazima i  šetnicama, te  zauzeti mjesto koje mu pripada u ekološkom smislu i kao prirodni ures ovog dijela Gospića.

–  Jasikovac će uskoro prijeći u vlasništvo Grada Gospića i to nas obvezuje da ga čuvamo i uređujemo. Danas smo iz šume izvukli tone komunalnog otpada  i drugog smeća. Vidljivi su i tragovi krađe drveta. Tome se mora stati na kraj i naredne godine ćemo definirati neke detalje uređenja ove površine, zajedno s eko-udrugom LEA koja nam je partner u ovome poslu. Na tri ulaza u Jasikovac postavili smo rampe kako bi se spriječio ulazak vozila, a istaknuti info-panoi govore posjetiteljima o značenju i povijesti Jasikovca. Ova šuma je veoma važna za naš grad, za građane i cijelu zajednicu i želimo da ponovno bude izletište Gospićana.  Hvala svima koji su se uključili u ovu akciju. Nadam se da ćemo naredne godine imati više ovakvih susreta, na korist naše djece i pokoljenja koja tek dolaze, rekao je gradonačelnik Krmpotić. Predsjednik eko-udruge LEA Dubravko Čanić podsjetio je okupljene na važnost čistog okoliša, a Jasikovac je izdvojio kao vrlo važan prirodni resurs čiju devastaciju treba spriječiti.

– Ovo je inicijativna akcija da napokon zaštitimo ovu šumu. Odavde šaljemo poruku svim građanima kako bi nam se priključili u zajedničkoj nakani da okoliš koji nas okružuje mora biti uređen i čist. Jasikovac, kao i sav okolni prostor, građani Gospića  konačno  trebaju doživljavati kao nešto svoje, nešto što pripada svima nama. Upravo zato smo dužni to naše okruženje  sačuvati od bilo kakve devastacije. To je glavna poruka ove eko-akcije, zaključio je Dubravko Čanić u ime eko-akcije LEA.

  Jasikovac su po ideji  austro-ugarskog generala Jasyka posadili  vojnici 1. Ličke regimente 1743. godine. Najistaknutiji biljni resursi su nasadi hrasta lužnjaka i kitnjaka, crnog i bijelog bora. Republički zavod za zaštitu prirode donio je 1991. godine Rješenje kojim se Jasikovac  proglašava rezervatom prirodnih predjela, odnosno park-šumom.

M. S.