„Eko-etno Gacka“-pomalo „vašar“, pomalo etno priredba

U Gradskom parku u Otočcu održana je po 14. puta za redom manifestacija „Eko-etno Gacka“. Turistička zajednica grada Otočca i ovoga je puta okupila udruge i OPG-e iz cijele Like, ali i šire, koji su pokazali djelić svoje ponude utemeljene na tradicijskim obrtima i prirodnim  materijalima. Uz mnoge dobre izlagače nemoguće je mimoići otočku udrugu „Gačanka“ koja se i  ovoga puta predstavila s rukotvorinama po uzoru na drevne vještine žena ovoga podneblja. Moglo se vidjeti i kupiti starinske košulje načinjene od lanenog platna, coklje, vunene čarape i obilje odjevnih predmeta i  ukrasa. Činjenica je gdje god se članice udruge „Gačanka“ pojave njihovih ruku rad uvijek plijeni pozornost i  divljenje posjetitelja. S prodajom, kažu, ide malo teže.

-Sve je ovo lipo, ali je malo kupaca. Skoro pa niš’. Svi gledaju, slikaju i -odu!

Iz Kutereva je stigao Tomo Bukovac-Butina. Posjetitelje je častio pohanim tikvicama, a na njegu štandu našlo se mnoštvo drvenih  uresa i uporabnih predmeta.

-Drvo je najbolji materijal, pripovjeda Tomo. Ove posude i dio predmeta  su od cijepane jele. Nikako rezane. Kao i šimla, pojašnjava nam Tomo.

Vidjelo se na ovoj manifestaciji mnoštvo štandova s medom, aromatičnim biljem, nakitom… Organizirano je i natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića. Stalni posjetitelji tvde da je ovogodišnja „Eko-etno Gacka“  na tragu lanjske, samo im  se čini da su ove godine park preplavili ringišpili i razne dječje igraonice. Za dobro raspoloženje pobrinuo se tamburaški sastav „Vigor“ čije su najveće uspješnice realizirane u etno-štihu, s primjesom grčkog melosa. Bez tambura, ali uz nezamjenjivi buzuki.

M.S.