Eko Etno Gacka za pamćenje

2

Otočac _ Tradicionalnu manifestaciju “Eko-etno Gacka“ – najveću manifestaciju ovakvog sadržaja u Ličko senjskoj županiji, koja se ove godine održava devetu godinu po redu otvorio je prigodnim govorom zamjenik gradonačelnika Otočca Hrvoje Ostović.

“Eko-etno Gacka“ u svom devetom izdanju postala je respektabilna i samostalna manifestacija koja se održava u najreprezentativnijem gradskom djelu, zelenom parku. Već nekoliko godina svjedoci smo da je Eko-etno Gacka svojom atraktivnošću i bogatstvom zabavnih i stručnih sadržaja odavno prerasla dosadašnje koncepte i bilo je samo pitanje vremena kada će se napraviti još kvalitetniji i sadržajniji korak te time krenuti sa stvaranjem nove eko etno kulture u Gackoj dolini i šire. Ovogodišnja manifestacija imala je zaista što za pokazati, brojne posjetitelje ugodno iznenaditi a izlagači zaslužuju u najmanju ruku pohvale za njihov dugogodišnji ustrajani rad.

Oglas

Na ovogodišnjoj Eko etno Gacki pripremljen je bogat, zabavan i poučan program i jedinstven način prezentacije tradicije i baštine Gacke doline, ali i gostiju iz drugih krajeva. I ove godine sajam je ostao vjeran predstavljanju starih obrta, zanata, folklora, gastronomske ponude ruralnih područja, osobito one autohtone i izvorne, ali i turističke ponude sela. Kao i svake godine, Eko etno Gacka donijela je brojne zanimljivosti i novosti. Na sajmu su se mogla degustirati autohtona jela, razne delicije, pjenušci, vina i rakije, saznati sve o zdravoj hrani, isprobati bogastvo kvalitetnih vrsta meda, sira, …vidjeti raskošne rukotvorine, proizvode od drveta, vune…

Eko Etno Gacka može se slobodno reći svojevrsna je novost u Hrvatskoj, jer je nastala kao rezultat pomnog čuvanja ekoloških i etnoloških načina proizvodnje odjeće te ekoturizma i općenito razvoja novih turističkih proizvoda. Ona je zamišljena kao, dio dosada već renomiranog međunarodnog sajma Eko etno Hrvatska, na kojoj bi se susretali i izlagali svoje  proizvode obrtnici i mali proizvođači s naglaskom na ekološku i etnološku komponentu proizvodnje, a inspirirani ekološkom, etnološkom i kulturnom baštinom svojeg kraja.

Do sada uluženim trudom, ponajviše zahvaljujući osmišljenim, kreativnim i kvalitetnim radom Turističke zajednice grda Otočca sa Mladenkom Orešković na čelu, Eko etno Gacka, iskreno vjerujemo, nebi bilo iznenađenje da dobije međunarodni karakter, te da privuče što veći broj eko etno proizvođača i trgovaca, što bi u konačnici rezultiralo poticanje razvoja obrtnika i malih proizvođača u Gackoj ali i u Hrvatskoj. Hrvatska bi time dobila jedinstven turistički eko etno proizvod kao dio sveukupne turističke ponude za strana i domaća tržišta.
Eko Etno Gacka ide i dalje, održavat će se kao samostalan projekt TZ grada Otočca uz pokroviteljstvo grada Otočca a kako je ovo jedinstven projekt, kao takav će biti zaštićen i predstavljati će značajan čimbenik dijela sveukupne turističke ponude Ličko senjske županije.  Cilj projekta je upoznati građane i turiste  s gačanskom (eko)turističkom i eko-etno ponudom  te ponuditi jedinstven doživljaj za pamćenje.

Očekujemo da će ova manifestacija utjecati na dopunjavanje turističke ponude na području Grada Otočca i Ličko senjske županije te da će svojim promotivnim aktivnostima doprinijeti obogaćenju ukupne turističke ponude u Hrvatskoj.

A najviše „gužve“ kao što se i očekivalo, bilo je oko majstora koji su spremali lovački kotlić. U konkurenciji od 24 ekipe lovačka udruga “Vepar” iz Kompolja spremila je najbolji gulaš, drugo je mjesto pripalo ekipi restorana “Bumerang” Otočac a treće ekipi Policije iz Korenice. Po izabiru TZ Grada Otočca najsimpatičniji kuhar bio je Zoran Jambrović iz ekipe Policije Otočac.  Njima zahvala na istinskim kulinarskim umijećima, ali i svima onima koji su Eko etno Gacku i ove godine učinili jedinstvenom manifestacijom.

Dražen Prša