Otočka OŠ „Zrinskih i Frankopana“ se prije godine dana uspješno uključila u projekt održivog razvoja pod nazivom „Laboratorij održivog razvoja-LORA“. Ovaj je projekt pokrenula udruga „Bioteka“iz Zagreba, uz sudjelovanje  još 20 škola iz RH. Upravo danas projekt“LORA“ je uspješno okončan. Voditeljica projekta je učiteljica Mateja Posavi Došen koja nam je pojasnila mnoge nepoznate detalje vezane uz ove aktivnosti.

-U ovome projektu su pomagali mnogi. Uz svekoliku pomoć HGK-Županijske komore Otočac, u projekt je uključeno 70 učenika ove škole od 1. do. 8. razreda. Projektni tim čine još kolegice Tatjana Vološen Devčić, Ankica Banić,  Vera Delač, Katarina Medarić, Josipa Maras, Blaženka Orešković, Ivana Rožić Dubravčić i Inka Turković. Suradnice na projektu su učiteljica Josipa Salopek i psihologinja Ivana Lemut. 

Naš finalni proizvod su eko-sapuni koje djeca proizvode od ekoloških komponenti. Pri tome se koriste ekstrakti metvice i matičnjaka, biljaka koje smo sami sadili, brali  i sušili. Pri tome je bila značajna pomoć mnogih roditelja naših učenika. U tehnološkom smislu koristimo još neke sastojke koje smo dobili od naših suradnika.

Ova je epidemija zakočila mnoge naše aktivnosti jer smo u ovo blagdansko vrijeme imali namjeru nastupati na mnogim prodajnim sajmovima. Ova udruga ipak ide dalje i u planu imamo osnivanje Učeničke zadruge. U svemu nam je puno pomogla i naša ravnateljica Jasminka Devčić. Krajnji cilj projekta „Mali poduzetnik se krije u meni“ je, između ostaloga, razvijati kod učenika poduzetnički duh. S obzirom na marljivu djecu i naše vrhunske rezultate uvjerena sam da smo u tome i uspjeli. 

Naša mala poduzetnička zajednica inače funkcionira po principu klastera jer učenici u područnim školama obrađuju zemlju u školskim vrtovima sadeći  i uzgajajući autohtone biljke našega kraja. Pripremljene biljke dovoze se u matičnu školu u Otočac da se dalje prerađivale, navodi voditeljica projekta Mateja Posavi Došen.

Veliki i mali sudionici ovoga projekta već su izradili i promovirali web-stranicu kako bi rezultati njihova rada bio dostupniji javnosti, lokalnim udrugama, medijima, ali i drugim poduzetnicima sa šireg ličkog područja.

L.O.