U subotu su članovi RK „Geronimo“ iz Zagreba, u organizaciji „Gacka“ d.o.o. i „Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda“ Otočac proveli ekološku akcija čišćenja rijeke Gacke.
U akciju se uključilo 10 članova (7 muških i 3 djevojke) ronilačkog kluba „Geronimo“ koji su ronili u dvije grupe, na trasi od starog hotela Gacka do utoka Kostelke u Gacku i na trasi ispod Vrbanovog mosta u Čoviću. Tijekom više od dva sata, koliko je uron trajao, na temperaturi vode 13 stupnjeva izronjene su dvije peći na drva, bojler, jedan bicikl, te nekoliko kotača od bicikla, nekoliko automobilskih guma, jedan traktorski filter ulja, nekoliko lonaca i raznih padela, 100-tinjak staklenih boca, a zanimljivo je da je iz rijeke izvađen i akvarij za ribe. Bilo je i raznih cijevi i neidentificiranih stvari. Denis Lončar koji je cijelu akciju nadgledao i u njoj sudjelovao kaže da se može zaključiti da najviše otpada ima upravo ispod mostova gdje je u stvari najlakše lokalnom stanovništvu istresti tačke s otpadom. Logistiku na obali (izvlačenje otpada sa konopima i terenskim vozilom) su odradili ribočuvari „Gacke“ d.o.o. i djelatnici „Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda“.
Ovo vjerojatno nije posljednji uron, jer je ostalo još otpada kojeg je potrebno izvaditi, ali se zbog hladne vode i neuobičajeno jake struje za ovo doba godine, danas više nije moglo. Cilj je kroz različite ekološke aktivnosti kao što je i ova akcija čišćenja Gacke, različite projekte i predavanja, podići svijest za potrebom ekološkog načina življenja da bi našim potomcima nešto od ovog planeta mogli ostaviti u nasljeđe, kazao je Denis Lončar.
Organizatori su izuzetno zahvalni što su ronioci RK „Geronimo“ dobrovoljno i na vlastitu inicijativu došli pomoći očistiti rijeku Gacku. Inače, prošle godine članovi RK „Geronimo“ pomogli su traženju nestale osobe u Gacki te su tom prilikom uočili da ima otpada kojeg je potrebno izvaditi.
Dražen Prša