Ekonomske mjere Starčevića koje su zadivile sve; Stručnjaci: Ovakve mjere u svijetu nisu zabilježene, treba ih samo malo doraditi

Kako drugačije reći, nego da je jučerašnja  tiskovna konferencija Karla Starčevića zadivila (čitaj nasmijala) ekonomske stručnjake koji pokušavaju naći optimalne mjere za pomoć gospodarstvu. Jučer je Karlo Starčević još jednom pokazao da je daleko ispred svih i da svjetski stručnjaci imaju šansu prekopirati njegov model pomoći gospodarstvu.

Donosimo analizu uglednih ekonomskih analitičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjera br. 1.

Donijeli smo odluku da se vrtić neće plaćati, pa nadodaju – zato što vrtić ne radi. I zaključuju iznadprosječno inteligentno da će vrtić početi raditi kada djecu krenu u vrtić (čitaj Slobodnu Liku).

Kontaktirali smo ekonomske stručnjake koji pozdravljaju ove mjere, no smatraju da su trebali dodati, a onda bi mjera bila cjelovita, da zbog zabrane rada frizerskih salona ako ste npr. srijedom išli frizeru, od danas vam se neće naplaćivati frizura. Također, mjera bi bila cjelovita uz dodatak da će djeca iznad 18 godina dobiti posebno uputstvo kada krenu u vrtić.

Mjera br. 2.

Kako je naglašeno na tiskovnoj konferenciji, plaćanje produženog boravka se obustavlja, pa opet inteligentno sami nadodaju – dok učenici ne  krenu u školu ( čitaj Slobodnu Liku).

Ekonomski stručnjaci napominju da je mjera dobra, ali da bi trebalo dodati da se kino predstave koje se do daljnjega ne održavaju neće naplaćivati.

Mjera br. 3.

Obustava naplate parkirališta pa ponovno nadodaju, da za parkiranje nema velikih potreba ( čitaj Slobodnu Liku ).

Stručnjaci pozdravljaju i ovu mjeru, ali dodaju da bi ona bila učinkovitija ukoliko bi bilo jasnije je li parkiralište besplatno i za one koji nemaju vozila te da li se odnosi i na bicikle.

Slavodobitno Starčević nastavlja mjerom br. 4. kojom ne treba plaćati zakupnine za poslovne prostore te korištenje  javnih površina, odnosno terase kafića.

Ovu bi mjeru trebalo dodatno pojasniti, odnosi li se to i na kafiće koji nemaju terase te da li se odnosi na one terase u Gospiću koje imaju pogled na more.

Mjera br.5.

Obustavlja se plaćanje komunalne naknade i spomeničke rente.

I ovu mjeru također stručnjaci pozdravljaju, ali naglašavaju da bi ona bila puno jasnija ako bi što se tiče spomeničke rente bilo razvidno obuhvaća li ta mjera i usluge rent – a – cara.

Što se tiče komunalne naknade, znači li to da će se obustaviti i čišćenje snijega u ljetnim mjesecima što bi moglo stvarati ogromne probleme u prometu od Pazarišta do Gospića?

Bilo bi ovo smiješno da nije tragično, te je sada jasno zašto Karlo Starčević nije pozvao sve novinare budući da bi ga mi pitali i konstatirali da ove mjere apsolutno ne pomažu ničemu. Upitali bi ga zašto nisu donesene mjere po uzoru na gradonačelnika Novalje koji je ponudio vrlo konkretne korake koji će uistinu pomoći poduzetnicima u očuvanju  radnih mjesta, kao npr. plaćanje doprinosa iz gradske blagajne svima onima koji zadovolje Vladine kriterije. Također, pomaže li stanovništvu i gospodarstvenicima ponovno uvođenje prireza koje je bilo ukinuto, pa i poreza na potrošnju koji je također bio ukinut, ali ih je gradonačelnik vratio. O tome niti riječi, a ta mjera bi težila oko 3 milijuna kuna.

L.O.