Jesenas su zbog vlažnog terena privremeno prekinute ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava poraća pobijenih nakon II. svjetskog rata. Ekipe Minsitarstva branitelja su uz nadzor eksperata Patologije tada na relativno maloj površini ekshumirali posmrtne ostatke 149 žrtava. Kako nam je rekao ličko-senjski župan Ernest Petry bio je ovo tek jedan korak u provođenju ovoga projekta.

-Radovi su jesenas prekinuti zbog loših vremenskih prilika i velike vlažnosti tla. Čim se tlo malo prosuši i steknu uvjeti za nastavak, ekshumacije će se nastaviti i biti vjerojatno proširene na područja sadašnje asfaltne ceste uz vanjski rub Gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću.
Poznato je da se nakon svršetka rata ondje nalazili rovovi koji su postali grobnice još neutvrđenog broja žrtava, rekao nam je župan Ernest Petry.

Nitko točno ne zna podatak o ukupnom broju žrtava poraća na području Gospića. Stratišta nepoćudnih vojnika i civila osuđenih na smrt (često bez ikakvih dokaza i suđenja) nalazila su se posvuda po Gospiću, zatim u Jasikovcu, Kaniži, Pazariškoj i Mušalučkoj plantaži i Ličkom Osiku. Podaci govore o ukupnom broju do 2 000 žrtava koje su se predale partizanskoj vojsci vjerujući u pravdu i razborite odluke „osloboditelja“. Jedino što današnje generacije mogu učiniti za te mučenike jest dostojna sahrana njihovih posmrtnih ostataka.

L. O.