Prvi analiziramo izborne rezultate HDZ -a u Ličko-senjskoj županiji. Ne samo da je HDZ s koalicijskim partnerima imao najlošiji izborni rezultat od svog postojanja već su trendovi zabrinjavajući za nekada moćnu stranku u županiji koja je bila najbolja u Hrvatskoj po rezultatima na parlamentarnim, lokalnim i  EU izborima.  HDZ je izgubio 46 % svog biračkog tijela. Krenimo redom uspoređivati što je HDZ „dobio“ izbacivanjem Milinovića i kakvi su rezultati bili s njim i bez njega. Moramo nadodati da su rezultati još porazniji jer je HDZ sad izašao sa još jednim koalicijskim partnerom više.

Gospić – HDZ  2017. godine  54 %  –  HDZ  2019.godine   25 %

Nameće se vrlo jasan zaključak da je HDZ doživio debakl i postao treća politička opcija. Pobijedila ga je i lista dr. Milinovića. Ukoliko se Karlo Starčević odluči kandidirati već je sad jasno da bi pobijedio jer malo je vjerojatno da bi Milinović podržao HDZ-ovog kandidata. Zajedno Milinović i Starčević imaju 64 % .

Otočac – HDZ  2017.godine 59 % –  HDZ 2019.godine 38 %

Evidentan je i tu drastičan pad  potpore HDZ – u koja je pretendirala na mjesto gradonačelnika, ali ovaj rezultat ne ulijeva povjerenje. I ovdje je vidljivo da lista Bura promjena i lista dr. Darka Milinovića zajedno imaju više nego HDZ i koalicijski partneri.

Senj – HDZ 2017.godine 61 % –  HDZ 2019. godine 54 %

Očito je Senj barem malo ublažio debakl HDZ – a u Lici, iako je i u Senju vidljiv  trend pada HDZ – a, a ne zaboravimo da je gradonačelnik Grada Senja morao ići u drugi izborni krug.

Novalja- HDZ 2017.godine 44 % – HDZ 2019.godine 36 %

I ovdje je vidljiv trend nepovjerenja u HDZ i možemo slobodno reći da sadašnji gradonačelnik može mirno spavati i to posebno mora pogoditi Marijana Kustića jer ne samo da nije uspio pobijediti u svom mjestu već je izgubio potporu birača.

Perušić – HDZ 2017.godine 68 % – HDZ 2019.godine 45 %

I ovdje se radi o drastičnom padu potpore HDZ – u što bi značilo da od kad je načelnik Turić šef tamošnjeg HDZ – a, ovo mu je najmanja potpora ikada.

Plitvička Jezera – HDZ 2017.godine 46 % – HDZ 2019.godine 26 %

I tu se radi o drastičnom padu potpore HDZ – u  što znači da bi Užarević trebao pakirati kofere. Ništa dobroga nije donio HDZ – u.

Udbina – HDZ 2017.godine 40 % – HDZ 2019.godine 20 %

Da su danas izbori Udbina bi prešla u ruke SDSS – a. To je možda jedan od najboljih primjera što znači Milinovićevo izbacivanje iz HDZ – a. Znamo da je na zadnjim lokalnim izborima upravo zbog njega i njegove politike Udbina ostala u rukama HDZ-a.

Donji Lapac – HDZ 2017.godine 26 % – HDZ 2019.godine 14 %

Očito izbacivanje Milinovića koji je posebno bio osjetljiv na Hrvate iz BIH ništa nije donijelo. Ako Donji Lapac i Udbina nisu od nacionalnog interesa, možemo se upitati što je nacionalni interes.

Brinje – HDZ 2017.godine 76 % – HDZ 2019.godine 46 %

Iako je načelnik Fumić na skupovima najavljivao da će HDZ dobiti preko 70 %, Brinjaci su mu pokazali da više nije toliko jak koliko  se predstavljao premijeru Plenkoviću. Potpora od samo 46 %, a Fumić je imao 82 % govori da mu je stolica dobro uzdrmana. Očito su ga birači kaznili zbog toga što je najprije imao stav o proračuna javno iznesen, a kasnije je na pritiske iz HDZ -a promijenio.

Karlobag- HDZ 2017.godine 68 % – HDZ 2019.godine 58 %

HDZ je u Karlobagu ostvario najbolji rezultat u županiji. Mali je to uzorak u odnosu na Grad Senj da bi bitnije mogao utjecati na konačni rezultat no međutim i ovdje je vidljiv pad od 10%.

Lovinac – HDZ 2017.godine 60 % – HDZ 2019.godine 38 %

Lovinac više nije utvrda HDZ – a. Lovinčani su očito kaznili predsjednika HDZ – a Josipa Vrkljana Jotana zbog njegovog stava u unutarstranačkim izborima kada je okrenuo leđa Milinoviću. Koliko je energije Milinović utrošio u projekt vraćanja vlasti HDZ – u u Lovincu znaju svi, a najviše sam Joso Vrkljan Jotan.

L.O.