Agencija Promocija plus provela je istraživanje kandidata za gradonačelnika grada Otočca gdje su ispred stranke LiPO kandidirani Stjepan Kostelac, ispred HDZ-a Branislav Šutić, kao nezavisni Nenad Janković i ispred HSP-a Berislav Kostelac.

Stjepan Kostelac (kandidat stranke LiPO) uvjerljivo vodi s gotovo 50%

Da su ove nedjelje izbori za gradonačelnika grada Otočca uvjerljivo bi po anketi dobio Stjepan Kostelac s 49,5%. Očito jedna pristojna široko prihvatljiva politika koju promovira Kostelac urodila je plodom i čini se da je ovoga trenutka Kostelac nedodirljiv. Branislav Šutić ispred HDZ-a, a napominjemo da je i predsjednik te stranke, zbog izrazito negativne kampanje te neizglasavanja proračuna, izostavljanjem mjesnih odbora iz proračuna i niz drugih aktivnosti u ovoj anketi dobiva samo 18,9 % glasova. Nenad Janković, zamjenik Stjepana Kostelca dobiva 9,9% glasova, ispred HSP-a Berislav Kostelac 9% glasova, dok je neodlučnih 12,6%. Sudeći po ovoj anketi Kostelac bi bio pobjednik prvog kruga što je na neki način i očekivano budući da je zadržao svoje birače, a priklonili su mu se i birači Darka Milinovića.

Kostelac uvjerljivo najpopularniji političar u Otočcu

Što se tiče popularnosti vidi se koliko je negativna kampanja utjecala na percepciju o popularnosti političara. O Stjepanu Kostelcu (stranka LiPO) po anketi izrazito i uglavnom pozitivno misli gotovo 64% ispitanika, o Jankoviću (nezavisni) 27%, o Berislavu Kostelcu(HSP) 38%, a o Branislavu Šutiću (HDZ) samo 25%. Ako uspoređujemo negativni stav o Stjepanu Kostelcu i Branislavu Šutiću, rezultati ankete pokazuju da negativni stav o Kostelcu ima 22% ispitanika, dok o Branislavu Šutiću čak 52,5% ispitanika ima negativan stav.

U analizi same agencije ističe se da bi Kostelac, da su ovu nedjelju izbori pobijedio u prvom krugu. U anketu smo uzeli Branislava Šutića budući da je predsjednik HDZ-a grada Otočca i potpredsjednik županijskog odbora HDZ-a. Očito njegova negativna percepcija diskreditira ga da bi bio kandidat HDZ-a, ali i odličan rejting Kostelca, sadašnjeg gradonačelnika. HDZ Otočca očito ima velikih problema i teško da može naći kandidata koji bi popravio ovaj negativan trend, a veliki im je problem popularnost koju uživa sadašnji gradonačelnik.

Milinović u znatnoj prednosti u Otočcu

Što se tiče preferencija između D. Milinovića (LiPO) i D. Jurkovića (HDZ) uvjerljivu prednost ima Milinović sa 50,4%, dok Jurković ima 31,6%.
Kada bi svi neodlučne pridodali Jurkoviću, Milinović i dalje ima znatnu prednost. Očito je sinergija Kostelac-Milinović urodila plodom.

L.O.