S odmakom od prve godine mandata gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca (nezavisni) pitali smo koje projekte Grad Otočac trenutno provodi?

-U tijeku je realizacija nekoliko projekata koji će se financirati iz raznih programa.
Energetska obnova zgrade Veleučilišta Nikola Tesla u Otočcu financirat će se sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu u iznosu od 1.181.825 kuna, što je 80 posto ukupne investicije.
U planu je i druga faza rekonstrukcije društvenog doma u Prozoru, što će se sufinancirati sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz programa održivog razvoja lokalne zajednice. Odobreno je 240.000 kuna.
Također, potvrđeno je i sufinanciranje obnove društvenog doma u Ličkom Lešću iz fonda gore spomenutog Ministarstva, odnosno programa podrške brdsko-planinskim područjima.
Na temelju javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se potiče razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga, odobrena su nam sredstva sufinanciranja za implementaciju One City App sustava koji će omogućiti jednosmjernu i dvosmjernu komunikaciju između pametnog grada i građana, slanje vijesti i notifikacija, centraliziranu podršku građanima te mogućnost online plaćanja i pregleda komunalnih i gradskih računa.
Odobren je iznos u vrijednosti 80 posto investicije, odnosno, 483.600 kuna.
Rekonstrukcija tržnice Otočac financirat će se iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., u ukupnom iznosu investicije od 3 milijuna kuna.
U tijeku je administrativna kontrola prijavljenih projekata rekonstrukcije teniskih terena i rekonstrukcije i prenamjene postojećih objekata u športsko-rekreacijskom centru u Otočcu (izrada projektno-tehničke dokumentacije). Ukupna vrijednost investicije za oba projekta iznosi oko 2 milijuna kuna.
Osim toga, iz vlastitih sredstava financirat ćemo proširenje platforme „Otvoreni grad“, čime će građanima biti dostupnije dodatne usluge kao što su otvoreni podaci grada, financijske kartice, digitalni obrasci, iProračun, mojProračun u iznosu od 212.500 kuna. Time ćemo uglavnom završiti projekt digitalizacije rada gradske uprave.
Pri kraju je i javni natječaj za uvođenje energetski učinkovite javne rasvjete. Očekujemo da će proces modernizacije javne rasvjete krenuti krajem lipnja, a dugoročno će se time značajno smanjiti visoki troškovi električne energije koje Grad trenutno plaća u svrhu osvjetljenja svih javnih prostora-zaključio je gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac.

L. O./M. S.