Ekspedicija ‘Walking the Via Dinarica’ tri dana na Velebitu

Od 5. Do 8. listopada završen je terenski obilazak Velebita u okviru obilaska Dinarskog gorja radi mapiranja potencijala za financiranje iz EU fondova. Nakon dvomjesečnog obilaska albanskih, crnogorskih, bosansko – hercegovačkih planina, terenska stručna grupa podržala je program UNDP-a i u Hrvatskoj te krenula preko dalmatinskih planina do Velebita.  U Gospiću su se članovi ekspedicije sastali s ravnateljem Parka prirode Velebit Ivanom Tomljenovićem  i dopredsjednikom Hrvatskog planinarskog saveza Tomislavom Čanićem od kojih su dobili zanimljive informacije o stanju na Velebitu i prijedloge za daljnji razvoj i tretman planinarskih aktivnosti, zaštite prirode i stanja planinarskih objekata. Nakon konstatacija da vlada velika nesigurnost oko statusa planinarskih objekata na Velebitu, uslijedio je prijedlog da se na Velebitu izgradi desetak planinarskih objekata u stilu primjerenom podneblju. Tako bi objekti koji bi bili smješteni u središnjem dijelu Velebita ili na ličkoj strani bili izgrađeni od drveta, a na primorskoj strani od kamena. Predlaže se da nositelj jednog takvog projekta bude Hrvatski planinarski savez sa zainteresiranim članicama. Isto tako potrebno je pravno i zakonski srediti način rada i poslovanja tih objekata, kao i tretman planinara. Konstatirano je, da se po sadašnjim propisima planinari, alpinisti, speleolozi i spašavatelji  tretiraju kao turisti iako je HPS jedan od športskih saveza koji je u Olimpijskom odboru i te aktivnosti se ne mogu poistovjetiti s turističkim. U susjednim državama to nije slučaj.

Ovaj projekt je potaknut uspješnim primjerom Via Alpine koja je kroz EU fondove umrežavanjem osam država uložila značajna sredstva.  Kako bi osmislili kvalitetan i relevantan projekt stručni projektni tim odlučio je kroz razdoblje od lipnja do prosinca 2013. provesti terensko istraživanje i obaviti niz razgovora s predstavnicima zaštićenih područja, lokalne i regionalne samouprave, turističkih zajednica, planinarskih udruga, HGSS-a, te brojnim ponuđačima usluga u turizmu. Treći dan svog boravka stručni tim na čelu s poznatim alpinistom Kenanom Muftićem je boravio u Kuterevu, Krasnu i na širem području NP Sjevernog Velebita.

Nastavak ispod oglasa

 „U sklopu Dinarskog gorja u Hrvatskoj se nalazi najveći broj zaštićenih područja s najvećim stupnjem zaštite kao što su strogi rezervati, nacionalni parkovi i parkovi prirode, koji svojom atraktivnošću privlače sve veći broj posjetitelja“, rekla je Marija Jurčević, programska asistentica UNDP-ovom Programu upravljanja okolišem, pozivajući se na istraživanje Instituta za turizam prema kojem je 21 posto turista koji su posjetili Hrvatsku 2012. Izjavilo kako su ih upravo prirodne vrijednosti motivirale za posjet Hrvatskoj. U svjetskim trendovima zaštićena područja sve više postaju ključni generator lokalnog razvoja.

L.O.