U gospićkom kinu „Korzo“ u nedjelju navečer održan je završni predizborni skup kandidata HDZ-a za EU parlament kojem su uz Andreja Plenkovića, nositelja zajedničke liste HDZ-a i partnera liste br. 6, nazočili Ivana Maletić, Ivan Tepeš i Željana Zovko.
Nazočne je pozdravio predsjednik GO HDZ-a Gospića i gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić, koji je između ostalog kazao da su izbori za EU parlament važni iz više razloga, ali prvenstveno zbog političke situacije u zemlji, jer će građani moći kazati vladajućoj strukturi, onima koji imaju većinu u Saboru, koji čine hrvatsku Vladu, što misle o njihovom radu. Napomenuo je da ne želi koristiti grube riječi prema političkim protivnicima, ali da su svjedoci da više nije riječ o odnosu pozicije i opozicije, već da su sve strukture društva i cijeli narod u jednu ruku taoci njihovih međustranačkih, ali i međuljudskih odnosa. Krmpotić drži da će izbori 25. svibnja zorno pokazati da je to tek prvi korak u jednom trokoraku, euro izbori, predsjednički izbori i na kraju parlamentarni izbori. Spomenuo je i zadnje izbore, prije godinu dana, kada je županija ličko senjska od svih županija imala najbolju izlaznost, ali da je uvjeren da će i 25. svibnja poslije 19 sati ponovno biti vidljivo da će iz grada Gospića i Ličko senjske županije ovi kandidati dobiti najbolje vijesti u odnosu na druge gradove i županije.

Darko Milinović
Darko Milinović

Predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Darko Milinović na početku  govora kazao je u svom prepoznatljivom stilu da neka se ne naljute neki drugi, ali da u hrvatskom Gospiću u Ličko senjskoj županiji hrvatsko srce kuca nekako drugačije nego drugdje, što svjedoči i veliki broj mladih koji su se okupili na veličanstvenom skupu u gospićkom kinu „Korzo“. Obraćajući se kandidatima za EU parlament kazao je da se svi uzdaju u njih, da očekuju da će u ligi prvaka u Europskoj zajednici, u EU parlamentu ponosno prenositi glas Hrvatske, da će hrvatski zastupati Hrvatsku.
„Predsjednik Vlade izjavio je opasnu glupost rekavši glasovat ćete ili za zakonje ili za bezakonje. To je politički rječnik s kojim smo se rastali 90-te godine. U vrijeme komunizma ako niste bili za Savez komunista, onda ste bili antidržavni element. Milanović svjesno kaže glasujte za zakonje ili bezakonje, jer ako glasate za SDP, onda je to zakonje, a ako glasate za sve druge, onda je to bezakonje i antidržavni element“ – kazao je Milinović i pozvao Milanovića na jedan jedini preostali mu pametan potez, da raspiše prijevremene izbore i neka građani odluče koja će to stranka graditi zajedništvo. Raspišite izbore, doživjet ćete poraz, a HDZ sa svojim koalicijskim partnerima ponovno će imati obvezu da stane na kormilo hrvatske države i da izvede ovu lijepu našu domovinu iz krize“, poručio je Milinović popraćen burnim odobravanjima.
Kandidatkinja za EU parlament Željana Zovko kazala je da ona predstavlja Hrvate iz BiH na koalicijskoj listi HDZ-a.

„Ja predstavljam sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine, Posavljake, Hrvate iz Srednje Bosne, sve Hercegovce i svih onih 500.000 Hrvata koji su ostali u BiH i čije srce još uvijek kuca za Hrvatsku. Mi smo bili zajedno i ostajemo zajedno. U najtežim trenutcima kad je Hrvatskoj trebalo naši su sinovi ginuli za Hrvatsku, naše su majke ispraćale svoje sinove da ginu za Hrvatsku. Hrvatska je ušla u EU, pod zaštitom je NATO-a i drago nam je, jer smo i mi mirni, ali u BiH u zadnjih 20 godina Hrvati i dalje biju svoju bitku. U zadnjih 20 godina mi smo pristajali na sve mirovne dogovore, ali izgubili smo sve, Posavinu, dosta Hrvata iz Srednje Bosne, iz Sarajeva, svaki dan gubimo Hrvate iz Hercegovine i malo po malo naš narod curi iz zemlje koja je Hrvatska. Ono što ova lista predstavlja za Hrvate iz Bosne i Hercegovine je zadnja linija obrane. Vjerujem da će se preko ove liste u Bruxellesu napokon čuti istina o nama i da će se čuti i naš glas. Sjetite se Hrvata iz Bosne i Hercegovine kada budete glasali, jer naše oružje je naš glas“, kazala je Željana Zovko.
„Kukuriku koalicija nije nam ni do koljena, što iz dana u dan pokazuju i ankete na koje su se oni uvijek pozivali, a napokon će se to i dokazati 25. svibnja kada ćemo i prisiliti Milanovića da 26. svibnja da ostavku jer mu ništa drugo ne preostaje. Moja stranka HSP AS dovoljno govori koliko držimo do oca Domovine Ante Starčevića, a samim time i koliko štujemo one vrijednosti koje je on živio, radio i stvarao u ovom kraju. Mi pravaši i HDZ nikada nećemo dati da nam mjesto gdje je rodna kuća Ante Starčevića vode neki koji Hrvatsku nisu željeli, oni će 25. svibnja nositi štafetu u Kumrovec, no to nas nije ni briga, nama je bitno da što u većem broju izađemo na izbore i da naša pobjeda bude sa što većom razlikom u odnosu na kukuriku koaliciju. Jedina prava domoljubna, pravaško demokršćanska lista je lista HDZ-a, HSS-a, HSP AS i partnera, ne postoji nitko sa strane, osim lažnjaka koji ne žele ući u EU parlament, a oni s tim potezom pomažu kukuriku koaliciji da opstanu još godinu i pol na vlasti“, kazao je Ivan Tepeš kao najmlađi član na koalicijskoj listi koji je sebi, kako je kazao, postavio kao prvenstveni cilj u Europskom parlamentu brigu o mladima i sprječavanje sve većeg odlaska mladih izvan Hrvatske.

Ivana Maletić
Ivana Maletić

Kandidatkinja Ivana Maletić izdvojila je rezultate aktualne Vlade RH posebno naglašavajući kako je Europska komisija revidirala predviđanja solvencije rasta na – 0,6 posto za Hrvatsku u 2014. godini, što znači da su Hrvatska i Cipar jedine dvije zemlje koje su u recesiji i u ovoj godini. Kao glavne razloge loših rezultata navela je to što se nije ulagalo u malo i srednje poduzetništvo, točnije nisu im se otvorili izvori financiranja te da se apsolutno ništa nije koristilo od sredstava iz europskih fondova. Podsjetila je i na kapitalne investicije u Ličko senjskoj županiji, na preko 250 projekata koji su u različitim fazama priprema, a neki su već i spremni, preko 2 milijarde kuna se želi provesti u županiji jer se teži razvoju, od javne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, do gospodarske infrastrukture, poduzetničkih centara i još puno toga što je osmišljeno, ali ti projekti nisu u realizaciji jer se sredstva ne spuštaju prema županiji. Zbog slabog korištenja sredstava iz EU fondova Hrvatska je u situaciji da kontinuirano gospodarski pada. Da smo zaista koristili EU fondove, što je bila preporuka Europske komisije, došlo bi više od deset milijardi kuna investicija i do gospodarskog rasta od dva posto, kazala je Maletić.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Zahvaljujući na suradnji s predstavnicima Ličko senjske županije, kao i stranačkim kolegama, Andrej Plenković je kazao da će se zalagati da i Ličko senjska županija bude jedna od onih županija kojima će Europska unija pomoći u daljnjim procesima razvoja. Dodao je da HDZ na ovim izborima ima tri jasna cilja. Prvi je da se rezultatom omogući europskom kandidatu Jean – Claudeu Junckeru da postane predsjednik Europske komisije, drugi da njihova lista ponovno osvoji najviše glasova, a treći da HDZ pojedinačno osvoji najveći broj mandata, poručio je Plenković. Upozorio je da se vladajuća koalicija predvođena SDP-om apsolutno nije snašla u vođenju Hrvatske unutar Europske unije, što se pokazalo u rebalansima proračuna i slabom korištenju europskih fondova, gdje smo još uvijek zemlja uplatitelj, a ne zemlja korisnica. Pozvao je birače da izađu na izbore 25. svibnja u što većem broju jer je važno da zastupnici u Europskom parlamentu dobiju snažan demokratski legitimitet. Kukuriku koalicija svakim danom pokazuje kako nije dorasla zadaći da vodi Hrvatsku u ovakvim gospodarskim i socijalnim okolnostima, a ponajmanje da je vodi kao članicu Europske unije. Dodao je da su sadašnji europski izbori prilika da HDZ s koalicijskim partnerima ostvari i uvjerljiviju pobjedu nego prošle godine. Plenković je procijenio da će EU izbori označiti promjenu političkog ozračja u Hrvatskoj te osigurati prijevremene parlamentarne izbore zajedno s predsjedničkim izborima.
Dražen Prša