Izvor: CroElecto

Najutjecajniji tjednik u RH, Nacional, objavio je ankete istraživanja CroElecto koje pokazuju da bi HDZ na EU izborima mogao osvojiti znatno manje od očekivanog.

Po rezultatima agencije 2×1 komunikacije, HDZ-ova i SDP-ova lista na svibanjskim izborima za Europski parlament osvajaju po četiri mandata, a s po jednim zastupnikom u Europski parlament ulazi Živi zid, Amsterdamska koalicija, Most i NHR+HSP.

Agencija 2×1 komunikacije provela je redovito istraživanje javnog mišljenja CroElecto u travnju 2019. godine, ponudivši ispitanicima na izbor popis pravovaljanih kandidacijskih lista za EU izbore u svibnju.

HDZ-ova lista predvođena Karlo Resslerom, Dubravkom Šuica te Tomislavom Sokolom, da se ovaj mjesec održavaju izbori za Europski parlament, osvojila bi 24,04% glasova te bi, unatoč prvom mjestu po broju glasova dobila četiri mandata, jednako koliko bi osvojila SDP-ova lista predvođena Toninom Piculom i Biljanom Borzan, a koju bi biralo 21% ispitanika.

Listu Živog zida koju predvodi Tihomir Lukanić biralo bi 9,8% te bi ta lista bila treća po broju osvojenih glasova. Amsterdamsku koaliciju, odnosno listu HSS-GLAS-IDS-HSU-PGS-Demokrati-Laburisti na čelu s Valterom Flegom biralo bi 7,93%.

Listu Mosta koju nosi Božo Petrov izabralo bi 6,77%, a za koaliciju NHR-HSP na čijem je prvom mjestu Bruna Esih, a posljednjem Zlatko Hasanbegović izjasnilo se 5,02%. Na ovoj listi se nalazi i gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Ako u Europski parlament odlazi 12 hrvatskih zastupnika, ove bi četiri liste dobile svaka po jedan mandat.

Ispod praga nalaze se lista Mislava Kolakušića (3,15%), Hrast-HKS-HSP AS-UHD (2,68%), Marijana Petir (2,45%), START (1,98%), Pametno-UK (1,52%), HNS (1,05%), BM 365 (0,93%) teBlokirani (0,82%).

Za ostale se liste izjasnilo 1,17%, a neodlučnih ispitanika je 9,68%.

L.O./Nacional/CroElecto