Hrvatska demokratska zajednica GO Otočac upriličila je gostovanje hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera, koji je u maloj sali Gackog pučkog otvorenog učilišta  govorio na javnoj tribini o “Hrvatskoj i Europi nakon krize”.

Predsjednik GO HDZ-a Otočac Branislav Šutić kazao je da HDZ GO Otočac, kao što je i najavio, kreće s aktivnostima, kako u promidžbenom, tako i u gospodarskom smislu. HDZ kao stranka, koja je davnih 90-tih krenula u borbu za snove naših predaka, i nakon tih izbora 90-tih i svih ostalih izbora poslije ostvarila je dobre rezultate i narod je vjerovao u HDZ. Danas, kad pogledamo situaciju u Hrvatskoj, neminovno je da HDZ ponovno preuzme odgovornost i to na temelju znanja, sposobnosti i programa. Danas, kada je HDZ sa svojim koalicijskim partnerima dovela Hrvatsku da bude 28 članica EU, danas kada trebamo raditi programe, kad trebamo pokušavati povlačiti sredstva iz EU, mi imamo nesposobnu Vladu koja više daje Europi nego što može povući, kazao je Šutić.

Davor Ivo Stier istaknuo je da u Europi postoji veliki dio onih koji misle da Europa neće naći izlaz iz krize koji bi bio povoljan za njene članice pa tako i Hrvatsku. Europa ima izglednu budućnost jer će ona biti Europa nacionalnih država. Države koje se budu uspjele integrirati u takvu Europu imaju svoju budućnost. Hrvatska se prema mišljenju Davora Stiera mora vratiti proizvodnji, otvaranju radnih mjesta, uvođenju novih tehnologija kako bi bili konkurentni na velikom EU tržištu. Da bi Hrvatska uspjela,  sadašnja vlast treba promijeniti lošu politiku. Naveo je nekoliko svojih zaključaka kako prebroditi krizu i kako iz nje izaći što jači. Osvrćući se na učinak aktualne Vlade, Stier je kazao da je prošlo već dvije godine mandata, a još uvijek nisu pokrenute gospodarske reforme. Umjesto da se uhvati u koštac s problemima i bavi se onim za što je i dobila mandat od građana, a to su upravo gospodarske reforme, povratak proizvodnje i otvaranja radnih mjesta, Vlada se, kazao je, u ove dvije godine bavila nekim drugi, sporednim stvarima. Hrvatski građani još uvijek ne osjećaju beneficije od članstva u EU, tvrdi Stier, te dodaje da je  trenutačno najveći fokus na EU fondove, što baš i nije dobro.

-
Davor Ivo Stier

„ Loše je da se fokusiramo samo na fondove, jer ti fondovi su bitni i dobri su kao potpora, ali nisu čarobni štapić koji će riješiti naše probleme. Upravo mala i srednja poduzetništva su ona koja trebaju doprinijeti napretku i razvoju države te izlasku iz krize. Važno je sudjelovanje u svim sferama Europske unije koju konačno treba shvatiti kao nešto pozitivno na boljitak svih. Europa budućnosti je da se ne smijemo sramiti niti libiti naših nacionalnih interesa, naprotiv, mi to moramo itekako dobro artikulirati. Demografska obnova je ključ za daljnji razvoj, što je za vas u Lici najbitnije, jer ne treba zaboraviti da je socijalna Europa jako skupa. Europa budućnosti zbog ekonomskih razloga, a ne zbog svjetonazorskih, sve više će morati jačati pro obiteljsku politiku i bolje je financirati. Da bi Europa bila konkurentna i da bi mogla generirati posao za nove generacije koje dolaze, ne može se brendirati kao Europa jeftine radne snage, što vrijedi i za Hrvatsku. Europa može i mora ulagati u nove tehnologije, nova obrazovanja i ulagati u ekonomiju budućnosti, digitalnu ekonomiju, odnosno u  internet tehnologiju“, kazao je između ostalog  Davor Ivo Stier.

Dražen Prša