Festival demokracije – treći dan trajnih prosvjeda pred HRT-om

Trećeg dana “Festivala demokracije, koji je zamišljen kao svojevrsna opsada HRT-ove centrale na Prisavlju, broj prosvjednika se sve više povećava. Ovaj trajni prosvjed hrvatskih televizijskih pretplatnika nezadovoljnih programom i razinom demokracije na javnoj televiziji započeo je još u utorak, u organizaciji pokreta “Građanska solidarnost” i Aktivističke mreže UZMAH. U međuvremenu su potporu prosvjedu dale i mnoge druge udruge građana, kao i pojedinci koji smatraju kako se treba sada izboriti za istinski javnu i demokratičnu televiziju, ili u protivnom prestati plaćati TV pretplatu.

Nastavak ispod oglasa

Prosvjednici podižu šatoru na Prisavlju, a mnogi od njih ostaju cijelu večer pred HRT-om, uz dobru glazbu sa razglasa, hranu i piće. Sve više sudionika prosvjeda se odlučuje i na noćenje u šatoru, pa se prosvjed zaista može nazvati trajnim. Druga noć je, bez obzira na kišu protekla u iznimno dobrom ozračju, a moral prosvjednika je sve veći. Mnogi građani Zagreba nose hranu, kavu i sokove na Prisavlje, kako bi aktivistima olakšali eventualne neugodnosti, a veliki broj se i aktivno pridružuje prosvjedu te ostaje nekoliko sati pod šatorom. Organizatori mole sve građane koji posjeduju šatore, da ih donesu na Prisavlje, jer problem je da sve više ljudi žele noćiti ispred zgrade HRT-a, ali zbog malog broja šatora za sada to nije moguće. Organizatori također apeliraju na građane Zagreba da šire vijest o “Festivalu demokracije” te mole sve vozače koji prolaze Slavonskom avenijom, da u znak solidarnosti zatrube u prolazu pored šatora s prosvjednicima.

Što se tiče samog cilja i razloga prosvjeda, već od prvog dana su prosvjednici jasno artikulirali svoje zahtjeve, koji su u pismenoj  formi predani upravi HRT-a, Vladi RH, Hrvatskom Saboru i Hrvatskom novinarskom društvu. Zahtjevi prosvjednika su slijedeći:

1.Opširna i svakodnevna javna rasprava na temu – ZAŠTO DA, A ZAŠTO NE U EU. Tražimo da se u specijalizirane emisije pozovu svi koji se ozbiljno bave tematikom EU, uz pošten omjer onih koji zastupaju ulazak u EU, kao i onih gost…iju koji se njemu protive.

2.Da se noćni program HTV (sada su samo reprize) stavi u službu građanskih inicijativa tako da se mogu promovirati razne građanske akcije ,kao i udruge građana koje zbog premalog informativnog prostora nemaju mogućnosti javnost informirati o svojim aktivnostima. Ova prijedlog smo već odavno predali svim relevantnim službama, od vodstva HRT-a i programskog vijeća, do Vlade i Sabora RH. Jedino nam je zasad odgovorio urednik HRT-a i to na smiješan način, rekavši da se on “ne želi miješati”.

3. Da se na HRT teletekstu i internetskoj stranici sustavno objavljuju cjelokupni sadržaji pregovaračkih poglavlja.

4.Da se na HRT teletekstu i internetskoj stranici objavi prevedeno zakonodavstvo EU.

5. Da se na HRT-u konačno progovori o slijedećim ključnim temama kao što su:

– zaštita pitke vode i hrvatskih općih dobara

– korporativni kapitalizam i dužničko ropstvo

– nezavisni programi za oporavak hrvatskog društva, socijalno zapošljavanje, kao i novi ekonomski koncepti koji vode samoodrživosti Hrvatske

– praćenje aktivnosti udruga građana i njihove aktivističke borbe za bolje i pravednije hrvatsko društvo

“O svim ovim nabrojanim točkama bi prava javna i narodna televizija morala voditi računa puno prije apela, prosvjeda i izraza nezadovoljstva svojih pretplatnika. No, kako smo svi zajedno svjedoci da se ova ustanova godinama oglušuje o naše apele i ignorira zahtjeve običnih građana, odlučili smo se na ovaj trajni prosvjed, sve dok se naši zahtjevi ne uvaže.”, izjavio je Siniša Krčmarek, jedan od organizatora prosvjeda.

“Festival demokracije” se nastavlja do daljnjeg…

 

TEKST: Robert Špehar

 

SLIKE: Franjo Lukić