Nakon jučer održanog 4. Festivala šljiva u NP Plitvička jezera danas se dojmovi povezuju u cjelinu koja kazuje da je to bio najbolji dokaz da šljivu treba vratiti na mjesto i gospodarsku nišu kakvu zaslužuje. Potvrdio nam je to u ime organizatora ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

-Godinama je naša šljiva bistrica bila nepravedno zapostavljana i prema njoj se odnosilo kao prema nečemu što ne zaslužuje našu pažnju. Mnogi su šljivici napušteni, malo tko ih želi brati. Osnovna poruka ovog festivala je zapravo poruka cijeloj Lici: vratimo se korijenima i vratimo šljivi mjesto kakvo zaslužuje.
Poljoprivreda je vrlo važna gospodarska grana, a Lika je podneblje idealno za uzgoj mnogih kultura, pri čemu su krumpir i šljiva na prvom mjestu. Od šljiva se mogu praviti brojne delicije, vrhunski pekmezi i džemovi, možemo je sušiti, destilirati… Uvjeren sam da smo s jučerašnjeg Festivala šljiva poslali nedvosmislenu poruku o vrijednosti ovoga skromnog, ali vrhunskog ličkog brenda, poručio je ravnatelj Kovačević.

Unatrag nekoliko godina Liku su pohodili stručnjaci Prehrambeno-poljoprivrednog instituta Osijek koji su serijalom stručnih predavanja educirali vlasnike OPG-a o nepravedno zapostavljenoj šljivi bistrici koja po svojem sastavu i kvaliteti zaslužuje najveće komplimente struke i potrošača.

L. O.