Festival u čast i na slavu šljive bistrice

Foto: Np-plitvicka-jezera.hr

Šljiva sorte bistrica svojevrsni je zaštitni znak ličkog voćarstva. Skromne vanjštine i veličine bistrica već stoljećima dokazuje da veličina (ipak) nije važna. Njezina posebnost je u okusu, sastavu i kvaliteti ploda, kao i svega što se od te šljive priprema. Dokazalo se to i sinoć na 2. Festivalu šljiva održanom u NP Plitvička jezera.

Planetarno popularni nacionalni restoran „Lička kuća“ bio je jučer pretijesan da bi primio sve one koji su svojim dolaskom još jednom odali počast bistrici i svemu onome s čime nas njezini plodovi nagrađuju. Voditelj posluživanja hrane i pića restorana „Lička kuća“ Igor Dajić ponosan je na jučerašnje događanje.

-Restoran je bio dupke pun. Sve delicije od šljiva pripremali su isključivo naši kuhari. Posebno je bilo atraktivno pečenje pekmeza koje smo demonstrirali uzvanicima i posjetiteljima. Uslijedile su mnoge birane delicije u kojima su šljive, pekmezi i džemovi glavni sastojak. Šljiva i njezine prerađevine su važan dio ličke kuhinje i na to smo svakako ponosni, istaknuo je Igor Dajić.

Tako je skromna šljiva bistrica  jučer bila središte pozornosti. Uz svu silu novih vrsta i sorti voća skromna bistrica ipak je nezamjenjiva i sastavni je dio ličke kuhinje. O rakiji šljivovici ćemo drugom prigodom. Za kraj svakako valja istaknuti da se šljiva nekada sušila i konzumirala zimi, u vrijeme kada je voća bilo samo na „kapaljku“. Hrvatska suhe šljive danas najviše uvozi iz Madžarske.

M.S.