U organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i HVIDR-e Plitvička Jezera, u kongresnoj  dvorani hotela „Jezero“ 28. prosinca 2016.godine s početkom od 18 sati prikazat će se dokumentarni film “104 sumraka”. Film svjedoči o obrani i stradanju Plitvičkog i Slunjskog kraja 1991.godine.

Posebnost ovoga filma je  i u tome što o tim događajima govore   svjedoci tog vremena, svjedoče o stradanjima u Grabovcu gdje je ubijeno troje djece, Vagancu, Smoljancu, Drežničkom Selištu, Rakovici, Saborskom,Slunju, Cetingradu i ostalim mjestima toga kraja.

U filmu su korišteni autentični zapisi iz tih vremena koji govore o odlučnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja u obrani Like i Republike Hrvatske. Unatoč iskazanoj odlučnosti i hrabrosti slabo opremljeni i malobrojni branitelji prisiljavani su na povlačenje, a zauzeta mjesta četnici i JNA su  pljačkali, uništavali i palili. Da tragedija bude i veća u svim zauzetim mjestima četnici su izvršili masakr nad zarobljenim hrvatskim braniteljima i civilnim stanovništvom. Kao i u mnogo slučajeva, niti za ove zločine nitko nije osuđen, a mnoga tijela brutalno ubijenih Hrvata do danas nisu pronađena.

L.O.