Mediji su već nebrojeno puta javljali o naletu vozila na konje lutalice na cestama kod Gospića, Perušića, Korenice i Udbine. Do sada se sve završavalo s lakšim ozljedama vozača i materijalnom štetom. Bilo je samo pitanje kada će se ove nesreće završiti s tragedijom. Jutros oko 3 sata to se nažalost i dogodilo.
Vraćajući se auto-cestom A-1 iz Zadra 41. godišnji vozač krenuo je od naplatnih kućica odvojkom prema Gospiću. Nije prošao niti stotinjak metara kada je iz mraka na cestu iskočio konj. Gotovo da niti nije bilo vremena za kočenje i u snažnom sudaru vozač je poginuo, dok je suvozač hitno prevezen u Opću bolnicu Gospić. Ravnateljica bolnice dr. Sandra Čubelić izvijestila nas je kako je unesrećeni smješten na Odjelu kirurgije i izvan je životne opasnosti.

Je li se ovo smjelo dogoditi???

S obzirom na nemar vezan uz konje lutalice i dosadašnje lakonsko prelaženje preko ovog problema, bilo je samo pitanje dana kada će netko zbog ovakvog nemara na ličkom cestama izgubiti život. Održano je nekoliko sastanaka na kojima su uz jedinice lokalne samouprave sudjelovali predstavnici Policije i veterinarske inspekcije. Sve bilo uzaludno jer se ispostavilo kako za zbrinjavanje stoke koja luta Likom treba angažirati tvrtku registriranu za hvatanje stoke. Onda se mora načiniti prihvatni centar za stoku, pa tražiti vlasnike, pa… Slično se događalo u okolici Crikvenice i Novog Vinodolskog. Za razliku od mudroslovnih gubitaka vremena sastančenjem po Lici, ondje su angažirani mesari koji su s ceste uklonili stoku. Kada se u danom roku vlasnici nisu javljali da bi preuzeli konje i krave što su besciljno lutali okolnim cestama, stoka je završila na klaonici. Općina Udbina ima velikih problema sa stokom koja luta Krbavskim poljem. Osim što pravi štetu na usjevima takva je stoka velika opasnost za cestovni promet. Načelnik Općine Ivan Pešut dao je sagraditi prije 6 godina karantenu za pohvatanu stoku. Sve je uskoro propalo jer se ispostavilo da takav prihvatni centar mora imati točno utvrđene gabarite, uređen i opremljen interijer, zaposlenike koji će skrbiti o stoci…
Dosadašnja lička praksa pokazala je na djelu kako se ne provode važeći zakoni o skrbi nad domaćim životinjama. Kod Perušića je prije nekoliko godina na krdo konja naletio i nagibni vlak. Na sreću nitko od putnika i strojovođa nije teže ozlijeđen. Od udarca vlaka poginulo je petero konja. Vlasnici su ubrzo pronađeni jer su se odmah došli žaliti kako im je načinjena šteta. Nazire li se kraj ovakvim torturama i je li netko morao poginuti da bi se stalo na kraj ovakvoj neciviliziranoj samovolji iza koje stoje samo državni poticati za (ne) držanje konja.

L. O.