I.B./Kolovoz 2019./Detalj s Ljubova - magarci na DC25

Posljednjih su dana redoviti posjetitelji ceste na potezu od Gospića prema Korenici postali konji. Tako je na Facebooku objavljena fotogalerija najnovijeg susreta sa ovim životinjama kod Ljubova.. Konji zbog kojih neodgovorni vlasnici dobivaju državni novac postali su prava prijetnja za sigurnost prometovanja tom dionicom DC 25. Prije desetak dana, kod izlaza Gospić na autocesti A1 dogodila se prometna nesreća u kojoj je vozača od sigurne pogibije spasila samo visina autmobila koji je u potpunosti smrskan.

Iako smo o problemu vlasnika koji pune džepove na račun životinja, a o kojima ne vode brigu pisali unazad nekoliko godina, nadležne institucije ništa nisu poduzele.

Da je riječ o unosnom poslu koji se izdašno financira našim novcem, a rijetko sankcionira govori naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

“Većina vlasnika ovih konja nemaju uvjete za njihovo držanje. Nemaju štalu, niti sjena, pa su konji osuđeni da cijelu godinu provedu na otvorenom. Svako malo može se naići na lešinu životinje koja je izvor zaraze. Pojedinci beru izdašne poticaje, a životinje se brinu same o sebi”.

Čini se kako država od ovog problema i dalje pere ruke. Tako Ministarstvo preko Agencije nastavlja poticati uzgajivače, dok s druge strane za problem konja lutalica odgovornim drže jedinicu lokalne samouprave.

Postavlja se logično pitanje: Tko je ovdje konj?

Stoga, poštovani čitatelji, kada sjednete za volan, preporučamo dodatni oprez ma gdje god se nalazili, jer problem konja lutalica nije vezan isključivo uz područje grada Gospića gdje se dogodila zadnja prometna nesreća, već je na udaru cijela Lika i šira okolica.

„Ničiji“ konji će i dalje nastaviti lutati Likom, izazivati prometne nesreće i uništavati usjeve, a njihovim tajanstvenim vlasnicima će se poticaji i dalje uredno isplaćivati.

L.O.