GOSPIĆ – Pojačani nadzor brzine kretanja u trajanju od 24-sata, i to od 6 sati ujutro 16. travnja (četvrtak) do 6 sati ujutro 17. travnja (petak) provode policijski službenici prometne policije na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj pa tako i na prometnicama PU ličko-senjske. Ekipa portala Lika online provela je dan na terenu s policijskih ophodnjama. Ova akcija provodi se temeljem Plana aktivnosti organizacije TISPOL – mreže prometnih policija država Europske unije. Cilj akcije je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače, zbog čega ovu akciju i unaprijed najavljujemo.

Akcija se provodi na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Pri tom se koriste svi raspoloživi uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, a u provedbu je uključen maksimalni mogući broj policijskih službenika. Kako bi se pokrio što veći teritorij, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.

Brzina je najčešći uzročnik prometnih nesreća, često onih s najtežim posljedicama. Tako je u 2014. godini, od ukupno 308 poginulih osoba u prometnim nesrećama, čak njih 141, odnosno 45,8% poginulo zbog nepropisne i neprilagođene brzine. Brzina, kao glavni uzročnik najtežih prometnih nesreća, problem je i u većini država Europske unije, zbog čega je TISPOL i organizirao ovu posebnu akciju. Rezultati akcije, kako za Republiku Hrvatsku, tako i za sve ostale države EU, objavit će se 17. travnja, nekoliko sati nakon završetka akcije.
Kako je akcija izgledala u Lici, pogledajte u fotogaleriji portala.
H.J.