Foto: GSS
Foto: GSS
Foto: GSS

KARLOBAG/GOSPIĆ – Županijski centar 112 u Gospiću zaprimio je nešto iza podneva informaciju o nezgodi na području srednjeg Velebita. Na području Radlovca prema Cesarici dvije Američke državljanke zatražile su pomoć. Očito su precijenile svoje snage i kondiciju jer su se zaputile prilično zahtjevnom stazom. Starija planinarka dehidrirana i iznemogla nije mogla nastaviti put. Nakon poziva Centra 112, ekipa HGSS stanice Gospić i Novska stupila je u kontakt s unesrećenim turistkinjama, i znalački i rutinirano odredila njihovu lokaciju. te utvrđuju točnu lokaciju.
S akcijom se krenulo gotovo odmah po lociranju. Potražni tim uskoro dolazi do izgubljenih planinarki. Uslijedilo je pružanje prve pomoć te transport niz planinu. Po završetku transporta unesrećenu planinarku je preuzele hitna medicinska pomoć, a potom transport u Opću bolnicu u Gospiću. Kako doznajemo Amerikanka se dobro osjeća, iako je bila premorena i dehidrirana. U ovoj akciji spašavanja združeno je sudjelovalo 12 gorskih spašavatelja Stanica Gospić i Novska. Ekipa iz Novske slučajno se našla na Baškim Oštarijama, na obiteljskom odmoru. Kada su spazili gospićki GSS da s rotacionim svjetlima hita prema moru, odmah su stupili s njima u kontakt i ponudili svoju pomoć.
-Svaka stručna pomoć u ovakvim je trenutcima dobro došla i mi smo s kolegama iz Novske uspješno odradili ovu zadaću, rekao nam je voditelj HGSS-a Gospić ing. Alen Zorić.

A.Z./ M. S.