Zbog zadimljavanja u nedjelju se na autocesti A1 između čvorova Gospić i Gornja Ploča vozi uz ograničenje brzine od 100 kilometara na sat u oba smjera, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) iz kojega vozače upozoravaju za dodatan oprez.

Požari koji danima gore na području Ličko-senjske županije zasigurno se nisu sami zapalili. Prije nekoliko dana izvjestili smo o 87-godišnjaku koji je zavezao gumu za traktor i palio šumu nedaleko Gospića. Kada je uhvaćen, izvlačio se na foru:”Samo sam palio pašnjak”.

Ovo nije prvi put da gore pašnjaci i nisko raslinje uz autocestu. Mnogi korisnici društvenih mreža upozoravaju kako su požari izazvani upravo iz razloga da se zemlja koja je pod poticajima ne bi morala uređivati i kositi, već da vatra odradi svoje. Na ovaj način ugrožavaju se životi civila i vatrogasaca kao i promet autocestom.

Zabrana paljenja vatre na otvorenom

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju širenju požara (sušno razdoblje, vjetar) i velikog broja vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora tijekom proteklih dana, ali i epidemije virusa COVID-19 koja vatrogascima uvjetuje poseban režim rada ograničiti će se dosadašnja mogućnost paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru uz odobrenje nadležne vatrogasne postrojbe, priopćio je Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

Vatrogasne postrojbe s područja nadležnosti Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije do 1. lipnja 2020. godine neće biti u mogućnosti odobravati spaljivanje na otvorenom prostoru.
Od 01. lipnja 2020. godine na snagu stupa stroga zabrana svakog paljenja vatre i drvenog ugljena na otvorenom prostoru.

U navedenim periodima o svakom pojedincu ovisi hoće li zanemariti izdano upozorenje, no ukoliko to učini i pritom izazove požar razmjera koji bi prijetio životima i materijalnoj imovini primjenjivati će se novčane kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

-Mole se građani da ne pale vatru na otvorenom prostoru, a ukoliko uoče požar da žurno obavijeste vatrogasce na broj 193 ili policiju na broj 192 jer pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju je uvjetovan pravovremenom dojavom koja za rezultat ima učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice, priopćeno je.

L.O.