Vrijedan jubilej HKUD-a Perušić

Nekoliko sadržaja i javnih priredbi što se održavaju na  prostoru Like revno pokazuju kako nema niti govora o gašenju tradicije i zaboravu onoga što se ljubomorno čuvalo stoljećima. Priredba „Ide jesen, ide novo prelo“ koju je sinoć po deseti puta za redom priredio HKUD „Perušić“ svakako je biser u niski očuvanja tradicije. Dvorana Društvenog doma opet je bila pretijesna da bi primila sve koji su željeli biti dio ove manifestacije. Okupiti 170 izvođača iz šest KUD-ova, biti odličan domaćin i uopće organizirati jednu takvu smotru-to  mogu samo  oni najhrabriji, ili bolje reći najuporniji.

Na početku priredbe publiku i izvođače pozdravio je zamjenik načelnika Općine Perušić Drago Hećimović. Nije krio zadovoljstvo što se u Perušiću slavi ovaj jubilej, dokaz vrijednog rada HKUD-a „Perušić“, kao i svih onih koji im na bilo koji način pomažu u radu. U ime domaćina, perušićkih folkloraša, pozdravne riječi uputio je predsjednik HKUD-a „Perušić“ Emil Paral. Zahvalio se prijateljima iz KUD-ova koje niti loše vremenske prilike, niti recesija nisu omeli u dolasku, ugodnom druženju i ogromnoj ljubavi  i entuzijazmu koje ulažu u očuvanju tradicijskih vrijednosti krajeva iz kojih dolaze. A onda se krenulo s pjesmom i plesom.

Nastavak ispod oglasa

Teško je bilo izdvojiti nekoga tko je bio bolji, zaslužio manji pljesak ili bio slabije prihvaćen od publike. Nakon nastupa domaćina, publika je mogla uživati i u nastupima KUD-a „Sloga“ iz Sikirevaca, KUD-a Korenica, „Posavina“ iz Budaševa, KUD-a „Sveti Ivan glavosijek“ iz Raštana Donjih, a u goste Perušiću ponovno su stigli prijatelji iz KUD-a „Brekovica“ pristigli iz  okolice Bihaća (BiH). Svaka folklorna družina pokazala je osnovne elemente, specifične detalje etno-naslijeđa kraja iz kojega dolaze. Jezik, glazba, nošnje i koreografija koji su ispunili dvoranu u Perušiću još su jednom pokazali svu raznolikost i bogatstvo etnosa pridošlog iz nekoliko sredina  tek malog zemljopisnog područja Hrvatske i susjedne BiH. Za kraj vrijedi spomenuti kako su svi, ali baš svi, gosti zaželjeli ponovno okupljanje u Perušiću naredne godine. Kada opet dođe nova jesen i krene novo prelo.

H.J./Foto: N.Mraović