„Gačanka“ i Turistička udruga Sunja suradnjom do uspjeha

„Gačanka“ iz Otočca već duže vrijeme ima suradnju sa udrugama koje djeluju na području Općine Sunja. Ta suradnja započela je prije kojih desetak godina povezivanjem na kulturno umjetničkom stvaralaštvu, da bi se kroz godine proširila i na ostale djelatnosti društvenog života.
Jednu od konkretnijih suradnji udruga „Gačanka“ ostvarila je i sa Turističkom udrugom Sunja čiji su predstavnici u utorak boravili u gradu Otočcu na svojevrsnom studijskom putovanju. Predstavnici TUS-a predvođeni predsjednicom Višnjom Ljubojević Džakula posjetili su Centar za tradicijske obrte udruge „Gačanka“ gdje su između ostalog upoznali načine rada i djelovanja udruge. Bila je to i prigoda da Sunjani upoznaju kako vunu kao sirovinu iskoristiti u izradu raznih proizvoda, ali i da se približe iskustva „Gačanke“ vezano za uključivanje u EU Fondove i načini privlačenja financijskih sredstava.
„Imali smo zaista kvalitetan razgovor, dogovor, stvorili smo određene prijedloge suradnje, jer trenutačno imamo projekt sa srednjim školama mogao bi se primijeniti u idućem periodu aplicirati kod TUS-a. Vjerujem da će ovaj posjet rezultirati jednom lijepom suradnjom u budućnosti. Ovaj posjet predstavnika TUS-a je u stvari rezultat naše prijašnje suradnje ali što je najvažnije je činjenica da su prijatelji iz Sunje jako zainteresirani za naš rad jer naša udruga je jedna od rijetkih koja godinama postiže zapažene rezultate, što u sferi turizma, očuvanja tradicijskih zanata, nadopuni turističke ponude ali i u edukaciji i radu s mladima. Zapaženo je da se njima to jako sviđa, da su ljudi od interesa i da se ne boje ničega novoga već da žele svojim radom pridonijeti razvoju svoje sredine, koja, koliko sam i sama mogla vidjeti, zaista ima što ponuditi. Sve se vrti oko financijskih sredstava, no nas to neće previše opterećivati, jer ćemo krenuti sa izmjenom iskustava i pomagati u pisanju projekata, planiranja i traženja sredstava iz EU Fondova. Udruga „Gačanka“ u tome ima iskustava i zašto ne pomoći ljudima koji žele svojim radom doprinijeti razvoju sredine u kojoj žive“ – kazala je Dragica Rogić predsjednica Udruge „Gačanka“.
Cilj nam je da neke turističke potencijale koje mi imamo i prepoznajemo počnemo realizirati na primjeru Udruge „Gačanka“ i TZ Grada Otočca. Iako je naša udruga na početcima i moramo još puno raditi, kako na sređivanju turističkih smještaja, suradnji sa turističkim agencijama, upravo samo posjetili Grad Otočac kako bi dobili nova iskustva i saznanja kako bi ubrzali naš rad, istaknula je Višnja Ljubojević Džakula te izdvojila dio onoga što čini „adute“ Općine Sunja.
„Sunja ima specifičnost, kao što je sportski ribolov, vožnja čamcima, ima tradicijske vrijednosti od kojih se neke ogledaju i kroz tri tradicijska očuvana mlina, tu je i konj, hrvatski posavac čija je populacija najveća na području Općine Sunja što bi se izvrsno moglo iskoristiti u turističkom dijelu, tu je i specifično tkanje bijelo na bijelo, tako da imamo puno potencijala koji su u povojima ali ih treba kroz vrijeme, edukacijama kvalitetno iskoristiti. Ovaj današnji posjet bio nam je od velike koristi jer smo na jednom mjestu mogli vidjeti što je netko kroz neko vrijeme već postigao i da se neka iskustva mogu primijeniti i kod nas“ – kazala je predsjednica TUS-a Višnja Ljubojević Džakula.
U sklopu studijskog putovanja predstavnici TUS-a posjetili su „Gačanski park memorije“, siranu „Runolist“ obiteljsko gospodarstvo Žarak u Perušiću.
Dražen Prša