„Gačanske konopašice“ prvakinje Hrvatske

Blaženka Gomerčić, Anita Pavelić, Ana Jergović, Marijana Babić, Sanja Biondić, Ivana Prpić, Nika Prpić, Marina Lončar, Jadranka Junuzović, Ana Matasić, Ružica Vašarević i Glorija Ladišić dvanaest je veličanstvenih žena koje su u Karlobagu na 3. Državnom natjecanju u potezanju konopa postale prvakinje Hrvatske, osvojivši osim prvog mjesta i prijelazni pehar Konopaškog saveza Hrvatske.
Dvanaest veličanstvenih žena okupljenih u Udrugu „Švički slap“ sportsku sekciju „Gačanske konopašice“ samozatajno su gradile trnovit i nimalo lagan put do vrha. Uz sve patnje, boli i nerazumijevanja, njihov se trud, uz velika odricanja na kraju isplatio.
A sve je počelo prošle godine u svibnju kada su se više, šale i druženja radi, spontano okupile i nastupile u Krasnu te pobrale sva prva mjesta. Slijedilo je potom prvo pravo „vatreno krštenje“ u Smiljanu kada su se pogledale oči u oči sa profesionalkama svoga zanata, konopašicama koje znaju ovaj sport, koje ga prate, redovno treniraju, nastupaju i naravno, beru odličja i priznanja. Odmjeriti snage sa konopašicama iz Škarbrnje bio je izazov koji se i danas pamti, priča Ivana Prpić članica konopašica, inače predsjednica udruge „Švički slap“.
„U stvari, prvo vatreno krštenje imale smo sa konopašicama iz Škabrnje, sa curama viceprvakinjama Hrvatske, koje smo pobijedile ali koje su vidjevši našu snagu, želju i ponos potencirale nas da pristupimo Konopaškom savezu Hrvatske. Borbu sa konopašicama iz Smiljana želim izbrisati iz sjećanja, jer iako smo i njih pobijedile, za nas i za njih to je bilo jedno ružno iskustvo. No, znate kako to ide u sportu, uvijek je bilo onih koji se raduju i onih koji tuguju, no nikad ne treba zaboraviti da u sportu posebno mjesto treba imati fer play. I tako je sve krenulo, u suradnji sa tajnikom Konopaškog saveza Hrvatske Nikolom Novakom sredile smo svu papirologiju i ove godine u srpnju postale punopravne članice Konopaškog saveza Hrvatske“ – kazala je Ivana Prpić.
„Gačanske konopašice“ krajem srpnja nastupile su 3. Državnomu natjecanju u potezanju konopa u Karlobagu, i u ženskoj konkurenciji pobijedile. Uspjeh je tim veći jer su pobijedile ekipu iz Darde i ekipu iz Bilja, inače najiskusnije konopašice u državi. Iako mnogi drže da je za ovaj sport težina od presudnog značaja, to se ipak po primjeru „Gačanskih konopašica“ ne bi moglo reći, jer njihova ekipa od osam članica koje povlače konop ima 811 kg, dok je težina drugih ekipa puno veća. Najlakša gačanska konopašica ima 63 kg a najteža 122. Ono što je još jedna iznimka kod ovih konopašica su njihove godine, čiji je prosjek oko 40 – tak godina, s tim da su ekipi pristupile i dvije mlade konopašice sa 17 odnosno 18 godina. Kako nam objašnjava Ivana Prpić, nije sve u težini ekipe, stvar je u srcu, želji i inatu, ali i u ponosu.
„Ako nemate srce, ponos, gibljivost, snagu uma, volje i jednu vrstu pozitivnog inata, badava vam kilaža, snaga, navijači, treninzi i sve što ide s tim. Bitno je imati ekipu u kojoj jedno srce kuca za sve, ekipu koja isto misli, koja zna što želi. Važno je imati jedinstvenu ekipu koju kod nas predvodi kapetanica Marina Lončar, tu je i naš trener, slučajno moj muž Tomislav Majetić – Noja, tajnik udruge Željko Tonković – Mrav i selektor Antonio Orešković. Bitna je i podrška, koju mi imamo od prvog dana od naših obitelji, od direktorice TZ Grada Otočca Mladene Orešković a i Grada Otočca. Očekuju nas pripreme za državno prvenstvo 2016. u Matuljima a ako zadovoljimo sve tehničke uvijete, 2017. godine konopaško prvenstvo Hrvatske održat će se u Otočcu“ – kazala je Ivana Prpić.

D.Prša

Nastavak ispod oglasa