Gacka dolina postaje turistički raj 

Iz podataka sustava e-Visitor vidljivo je da je na području Grada Otočca u 2019. godini ukupno ostvareno malo manje od 50 tisuća dolazaka turista i 59 818 noćenja. To je u odnosu na godinu prije četiri posto više dolazaka i gotovo 10 posto više noćenja. Unatoč koroni ove godine se tijekom ljetnih mjeseci opet dogodio blagi porast broja gostiju, a najviše su noćenja ostvarili turisti iz Južne Koreje, Hrvatske, Njemačke, Italije, Japana i Francuske.

Mladenka Orešković direktorica je turističkog ureda Turističke zajednice grada Otočca. Iza nje su godine marljivog rada s ciljem što bolje turističke valorizacije područja Otočca, Gacke doline i prekrasne rijeke Gacke. Ovogodišnji vrhunac rada ove Turističke zajednice je još jedno priznanje: šampionska titula Večernjakove turističke patrole!

Nastavak ispod oglasa

-Gacku obožavaju svi koji ovdje dolaze i mi koji ovdje živimo. Unatrag zadnjih pet godina turizam je na ovome području vrlo aktivan i u svakom je segmentu opet vezan uz Gacku. Bilo da je riječ o ribolovu, kajakarenju, „quardo-avanturi“, spajanju povijesno-turističkih destinacija… Otočac ima sreću jer je ova sredina prometno u blizini centara poput Zagreba, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita… Dostupni smo gostima u kratkom vremenskom razdoblju, rekla nam je Mladenka.

Dolaskom na otočko područje turistima su uz mnoštvo sadržaja na raspolaganju mnogi apartmani i četiri hotela. Broj smještajnih kapaciteta u stalnom je porastu, što ujedno prati i stalno povećanje kvalitete smještaja i usluge u cjelini.

-Na ovom području sada imamo 1 300 ležajeva u 395 smještajnih jedinica. Apartmani su većinom u kategoriji 3-4 zvjezdice. Epidemiološka situacija i zimsko vrijeme ipak nisu spriječili nekolicinu zaljubljenika u Gacku dolinu jer već sada traju prijave gostiju za Božić i Novu godinu! Ovo je veliko područje gdje je lako držati socijalnu distancu. Svake godine imamo dobru popunjenost kuća za odmor u vrijeme novogodišnjih blagdana. Dolaze malo veća društva kojima prvenstveno odgovara mir, kazala nam je Mladenka.

Ribolov mnogima na prvome mjestu

Rijeka Gacka je najpoznatija salmonidna rijeke u Europi. Dobar dio svake turističke godine ovo područje doslovno opsjedaju ribolovci. Dolaze na Gacku iz država dalekog istoka, iz SAD-a i Kanade, iz cijele Europe. Posebno je zanimljiv podatak o učestalim dolascima ribolovaca iz Japana. Mladenka drži kako je posebna povezanost, posebna ljubav ribolovaca i Gacke. Postoje gosti iz Japana koji već skoro 30 godina dolaze na Gacku svake godine. Ovaj podatak znaju po prijavama iznajmljivača apartmana, a u međuvremenu su počeli dolaziti novi, mlađi ribolovci.

Na Gacki je trenutno lovostaja koja će potrajati do proljeća. Do vremena kada će se nad tromom i divnom rijekom pojaviti jata mušica. Kada nema ribolova, Gacka uvijek ima svoje štovatelje jer je na ovoj rijeci sve popularnije kajakarenje i vožnje kanuima, uređene su mnoge biciklističke staze koje dobrim dijelom prolaze kroz netaknutu prirodu, a quad-avantura je poseban izazov.

Područje oko Otočca poznato je i po vrhunskim lovištima gdje se lovačke udruge i lovozakupnici istinski trude imati uređene lovno-gospodarske objekte, zdravu i brojnu divljač. Zato su ovdašnje lovišta zadnjih godina sve popularnija među lovcima iz drugih gradova i država, pri čemu su Talijani na prvome mjestu. Ovih su dana započeli „preleti šljuka“ nad planinarskim dijelovima Hrvatske. Ove će godine ta lovna aktivnost više biti u znaku domaćih lovaca. Zbog korona-pošasti rijetki će lovci stići iz Italije. Sa skupim psima i lovačkom opremom, ali svi s istom velikom ljubavi prema lovu i iskonskoj tišini prelijepe Gacke doline.

L. O.