Predstavnici poljske nacionalne manjine iz Zagreba posjetili su Grad Otočca kojom su se prilikom susreli sa gradonačelnikom Otočca Stjepanom Kostelcom i potpredsjednikom GV Otočca Josipom Grčevićem.
Iz razgovora sa Valentinom Lončarić doznajemo da je ovo u stvari posjeta udruge „Nikola Kopernik“ iz Zagreba u kojoj su okupljeni pripadnici poljske nacionalne manjine koja okuplja preko 150 aktivnih članova i koji djeluju u društveno kulturnim i gospodarskim događanjima u Hrvatskoj.
„Djelujemo u brojnim sportsko kulturnim i gospodarskim zbivanjima, djelovanje nam je usmjereno i na organizaciju manifestacija u koje rado i često uključujemo i druge nacionalne manjine iz Hrvatske. Otočac odnosno Gacka dolina poznata nam je iz medija, o njihovim ljepotama doznali smo puno, no htjeli smo ga posjetiti i upoznati se sa svim ljepotama o kojima se govori diljem svijeta. Što danas vidimo, osjetimo i doživimo prenijet ćemo našoj djeci i unucima kako bi i oni mogli znati u kako lijepoj zemlji žive. Našem velikom krugu prijatelja i poznanika prenijet ćemo utiske i ispričati jednu divnu priču koja se može doživjeti samo ako se posjeti ovaj raj na zemlji2 – kazala je Valentina Lončarić.
Gradonačelnik Stjepan Kostelac je iskazao zadovoljstvo što su mogli pružiti gostoprimstvo nacionalnoj manjini poljaka iz Zagreba i pokazati im Grad Otočac i Gacku dolinu.
„U razgovoru smo se približili o mogućim suradnjama, jer poznato je da Poljska značajno sudjeluje u fondovima EU, pa je stvoren okvirni dogovor oko povezivanja sa jednim poljskim gradom kako bi se upoznali sa njihovim iskustvima. Prihvatili smo prijedlog, s obzirom da se njihovo djelovanje, između ostalog, odlikuje brojnim kulturnim aktivnostima da stvorimo suradnju od kojih bi prva konkretna bila suradnja bila njihovim gostovanjem na našem tradicionalnom božićnom koncertu a potom i na Smotri folklora Ličko senjske županije“ – kazao je gradonačelnik Kostelac.
Tom prigodom upriličen je obilazak vjerskih, kulturno povijesnih znamenitosti Grada Otočca i Gacke doline, mlinica na Majerovom vrilu u Sincu te sirane „Runolist“.
Dražen Prša