Goran Bukovac (41) najmlađi je gradonačelnik u Ličko-senjskoj županiji što su ga iznjedrili ovi lokalni izbori. Dok Gospić i Novalja imaju na kormilima vremešnije ljude, Senj vodi sredovječni Jurica Tomljanović, Goran je u tom kontekstu pravo osvježenje. Pobjedu je polučio kao nezavisni kandidat na listi HSP-a i pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca za 414 glasova prednosti. Osim što je u pitanju mlađa osoba, na ovaj je način jednim dijelom prekinuta konstanta koju je godinama držao lokalni HDZ, kompromitirajući se pregrštom pogrešnih odluka i koncepcija, počesto na rubu pameti.

Goran je po struci diplomirani politolog rođen u Virovitici. Obiteljski je čovjek, otac dviju kćerkica, suprug i ponosan na svoju obitelj i roditelje. Ima 12 godina radnoga staža kojega je proveo radeći po gotovo svim školama Like. Bili su to uglavnom društveni predmeti i glazbena kultura. Uspješno se oprobao i kao organizator dječjih koncerata. Pitamo ga što je bilo novoga u njegovu životu „dan poslije“.

-Nakon izborne noći, dakle ujutro, nisam osjetio neku veliku razliku od prethodnih dana. Jedino što su mi ljudi prilazili i čestitali. Danas je u Otočcu tržnica i prišlo mi je mnoštvo sugrađana sa znakovitom pozitivnom energijom. Osjeti se jedna dobra vibra među ljudima, a to je počesto vrlo važno i dobra je predispozicija za početak novih aktivnosti. Nadam se da će tako ostati i sljedeće četiri godine, do novih izbora. Uskoro će biti i primopredaja dužnosti gradonačelnika.

-Koje korake ćete najprije poduzeti u smislu rada i buduće suradnje sa zaposlenicima Gradske uprave?

-Moram se upoznati sa stanjem u Gradskoj upravi, najprije upoznati svoje suradnike, zaposlenike gradskih poduzeća i sa svima odmah uspostaviti komunikaciju. Naravno, važna je i komunikacija s građanima jer samo tako mogu iz prve ruke doznati probleme koji tište građane. Još tijekom predizborne kampanje dobio sam mnoge informacije i stekao uvid u stanje na terenu. Osim toga, unatrag četiri godine intenzivno sam pratio situaciju u Otočcu i već tada pronalazio neka rješenja i programske smjernice koje će mi trebati.

-Neki aktualni gradonačelnici u Hrvatskoj su kao svoju prvu zadaću najavili „sječu kadrova u Gradskim upravama“.

-Meni je to na sreću zapravo nepoznat pojam. Potreban nam je ljudski, primjeren dijalog i nalaziti rješenja za sve probleme koji se ukažu. Kao i većina gradova, tako i Otočac može napredovati bolje i jače. Otočac počiva na mnogim manjim i srednjim obrtnicima, OPG-ima, na turističkoj djelatnosti, mnogo je iznajmljivača soba… To je jedna vrlo široka lepeza djelatnosti koju moramo znati iskoristiti. Već sam obavio neke konzultacije i razgovore s ljudima koji žele još intenzivnije aktivnosti. Rijeka Gacka je zapravo u mnogo čemu ishodišna točka u smislu života i razvoja našega grada. Gacka to jest i Gacka će to biti. Također se želim osloniti i na Velebit, našu najveću planinu koja je puna potencijala u smislu održivog razvoja i zaštite prirode. S druge strane nalaze nam je Plitvička jezera i Mala Kapela. Otočac se nalazi na jednom vrlo važnom strateškom području, ne samo u Hrvatskoj, nego li i u Europi.

-Što je s hotelom „Gacka“ u Ličkom Lešću?

-Taj hotel zbog teških oštećenje iz Domovinskog rata stoji zapušten i pruža ružnu sliku pored predivne rijeke Gacke. Vjerujem da će se i za taj problem naći rješenje i ukloniti hotel koji je toliko devastiran da ga se ne isplati renovirati. Doslovno preko puta od starog hotela nalazi se izuzetno uređen privatni hotel kojega drže vrijedni i sposobni ljudi. Kao utočište ribolovaca i izletnika. Cijela Gacka dolina prepuna je privatnih iznajmljivača soba koji pružaju smještaj ribolovcima, njihovim obiteljima, lovcima i općenito izletnicima. To je tek jedan od velikih potencijala našega grada, zaključio je Goran Bukovac, novi gradonačelnik Otočca.

L. O./M.S.